19.3 C
İstanbul
Perşembe, Mart 28, 2024
spot_img

MOTOSİKLET ZİNCİRİ NASIL TEMİZLENİR VE YAĞLANIR?


MOTOSİKLET ZİNCİRİ NASIL TEMİZLENİR VE YAĞLANIR?

Motosiklet zincirleri oldukça önem ve özenli bakım isteyen parçalardır. Zincirlerimizde meydanagelebilecek herhangi bir kopma veya kırılma olayı sürüş konforumuzu bozmakla kalmayıp olasıkazalara yol açarak can ve mal kaybına neden olabilir. Hem kopma hem de kırılma gibi sorunlarlakarşılaşmamak için yaklaşık 250- 300 kilometrede bir zincir spreyi kullanmalıyız. Her 500 kilometredebir de kirlenen ve üzerinde kalınlaşmış yağ tabakası oluşan zincirlerimizi temizlemeliyiz. Düzenlimotosiklet zinciri bakımı hem motordan daha yüksek performans almanızı sağlar hem de zincirinömrünün uzamasına yardımcı olur. Temizleme ve yağlama işlemi yaparken motosiklet zincirlerimizezarar vermemek adına dikkat etmemiz gereken unsurlar vardır. Gelin sağlıklı bir motosiklet temizlemeişlemi nasıl gerçekleşir beraber öğrenelim.

Motosiklet Temizliğinin Aşamaları

Motosiklet zinciri temizliği için ihtiyacımız olan malzemeler; gaz yağı, küçük bir fırça, küçük bir kap veküçük bir leğendir. Malzemelerimizi tamamladıktan sonra motorumuzu orta sehpaya kaldırıp arka tekeri boşa çıkarmanız lazım. Bu işleme başlamadan önce motorunuzun kapalı olup olmadığını kontrol edin. Orta sehpası olmayanlar arka sehpa varsa onu da kullanabilir veya motorunuzu takoza çıkarabiliyorsanız o da uygun bir seçenektir.

Gaz yağını küçük kabımıza doldurup fırçayı buna daldırarak zincirin her yerini temizlediğinize emin olana kadar fırçalayın.

Temizlenen zinciri ile durulamanız gerekiyor. Bunun için imkânınız varsa tazyikli su kullanabilirsiniz.Yoksa fırça yardımıyla biraz da suyla fırçalayarak yağdan arındırabilir ve zinciri kurulamaya bırakabilirsiniz.

Zincirin tam olarak kuruduğundan emin olduktan sonra yağlama işlemine başlayabilirsiniz. Yağlamayı arka dişliye yakın yerden yaparsanız dişliyi de yağlamış olursunuz. Yağlamadan sonra zincir dışında sağa sola sıçrayan, bulaşan yağları temiz bir bezle silmemiz gerekiyor. Zincir yağı janta sıçradıysa bunuda gaz yağını bezin ucuna alarak temizleyebilirsiniz. Bu arada beyaz renkli ve yapışkan olan zincir yağları daha tutucu ve kolay yayılma özelliğine sahip.

Motosikletinizin zincirini yağlandıktan hemen sonra motosiklete binmek tehlikeli olabilir. Zincirinizi yağlarken şayet lastiğe yağ sıçratmış iseniz lastik üzerine bulaşan yağ sonucu yer ile temasını keserek düşmenize sebebiyet verebilir. Bu sebepten motosiklete binmeden önce mutlaka lastiğinizi kontrol edin, şayet zincirinizi temizlerken çıkan yağları yere akıtmış iseniz yağların üzerinden geçmeyin. Zinciri gereğinden fazla yağlamış iseniz, yağın lastiğe sıçrama ihtimali yüksek olur dikkatli olmanızda fayda vardır.Sağlıklı motosikletlerle keyifli sürüşler dileriz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar