24 C
İstanbul
Salı, Nisan 16, 2024
spot_img

NEDİR BU ABS VE CBS FREN SİSTEMLERİ?

NEDİR BU ABS VE CBS FREN SİSTEMLERİ?
Motosiklet kazalarının istatistiklerine bakıldığında gerçekleşen kazaların büyük orandafrenleme kaynaklı olduğu görülüyor. Virajlarda ve kısa mesafelerde gerçekleşen anifrenlemeler maddi kayıpların yanında can kayıplarına da yol açmaktadır. Bu nedenlemotosiklet alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de sahip olduğu fren sistemidir.Gün geçtikçe ilerleyen teknolojiyle birlikte fren sistemlerinde de büyük gelişmeler meydanagelmiştir. Ani frenlemelerde eşit güç dağılımlarıyla sürücülere güvenli duruşlar sağlayansistemler geliştirilmiştir. Bunlardan iki tanesi ABS ve CBS sistemleridir. Gelin bu adlarınısıklıkla duyduğumuz frenleme sistemleri nedir birlikte inceleyelim.

ABS Fren Sistemi Nedir?

Açılımı İngilizce ‘’Anti-lock Braking System’’ olan ABS fren sistemi motorlu taşıtlarda sürüşgüvenliğini baz alan sistemlerin en popüler olanıdır. Basit bir tanımla ABS fren sistemininişlevi; hidrolik frenlerin, araç tekerleklerinde meydana getirdiği kilitlenme durumunuönlemektir. Sürüş güvenliği için oldukça önemli olan bu sistem, aracın ağırlığı, yol durumu vehız gibi etkenler ne olursa olsun tekerleklerin devir sayısını takip ederek kaymayı engeller.Kaymanın olmadığı durumlarda sürücünün araç hakimiyeti artar.ABS Fren Sisteminin Avantajları
Sürüş güvenliğini artırır.
Frenleme mesafesini kısaltır.
Ani duruşlarda olası kazaların önüne geçer.
Stabil ve kontrollü frenleme sağlar.
Balataların ve frenlerin zarar görmesini engelleyerek ömürlerini uzatır.
İsteğe göre kullanıma açılı veya kapatılır.

ABS Fren Sisteminin Dezavantajları
Off-Road denilen arazi koşullarında kullanımı önerilmez.
Arıza durumlarında yüksek maliyetli olabilir.
Kaygan zeminlerde (buzlu, yağışlı ve çamurlu) fren mesafesini artırabilir.
Sensörler ve beyin gibi elektronikten oluşan karmaşık bir yapıya sahiptir.

CBS Fren Sistemi Nedir?
Daha ziyade kombine fren sistemi olarak karşımıza çıkan CBS fren sistemi adından daanlaşılacağı üzere kombine yapıda çalışan bir sistemdir. Bazı motosiklet modellerinde LBS(Linked Braking System) yani ‘’bağlı fren sistemi’’ olarak da adlandırılır. Bu sistem 70/30prensibinde çalışır. Yani ön freni sıktığınızda fren basıncının %70’i öne ve %30’u arkatekerleklere dağılır. Arka frene basarsanız da tam tersi %70’i arka %30’u ise ön tekere dağılır.Bu dağılım ani frenlemelerde dengeli duruşlar gerçekleştirmenize yardımcı olur. Bu özellik,özellikle motosiklet kullanımına yeni başlayacak sürücüler için oldukça idealdir. Motosikletkullanım alışkanlığınız gelişmediyse ve yeterince tecrübe sahibi değilseniz kombine frensistemi oldukça güvenli duruşlar sergilemenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda frenkullanım konusunda tek fren tercih eden sürücüler için oldukça iyi bir sistemdir.

CBS Fren Sisteminin Avantajları
Motosikletlerin dengeli duruşu için oldukça ideal bir sistemdir.
Commuter, Cruizer ve Touring motosikletler için daha etkili frenleme gerçekleştirir.
Amatör, deneyimsiz sürücüler için daha güvenli bir frenleme sağlar.

CBS Fren Sisteminin Dezavantajları
Firma Ar-Ge’lerinde belirlenen oranlarla çalışılır ve kapatılıp açılamaz.
Arazi koşulları için kullanımı sorun yaratabilir.
Deneyimli kullanıcılar için kafa karıştırıcı olabilir.

Yukarıdaki bilgiler ışığında tecrübenize ve isteklerinize göre size en uygun frenlemesistemine karar verip, o sisteme sahip motosikletlerimizi ekuralkan.com sayfasındaninceleyebilirsiniz.




İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar