17 C
İstanbul
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img

ŞEHİR İÇİNDE MOTOSİKLET KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UNSURLAR

Motosikletler tarih sahnesine çıktığı andan itibaren yoğun trafiğe karşı sundukları alternatifçözüm ve az yakıt tüketimleri ile oldukça sevilen ulaşım araçlarından olmuşlardır. Zamanla busevgi bir tutku halini almış ve birçok sürücü için motosikletler özel ilgi alanlarınadönüşmüşlerdir. Her geçen gün trafikteki sayıları ve modelleri artan motosikletler, şehir içitrafiğe bir çözüm olsa da kullanım esnasında ufak bir dikkatsizlik ciddi maddi ve manevikayıplara neden olmaktadır. Sürüş esnasında gerçekleşebilecek her türlü kaybın önünegeçmek için şehir iç trafiğinde dikkat etmemiz gereken hususlar bulunmaktadır. Gelin şehiriçi trafiğinde sağlıklı ve keyifli sürüşler gerçekleştirebilmenin inceliklerine birlikte göz atalım.

İster şehir içi trafiğe çıkın, isterseniz de şehir dışı trafiğe çıkın yapmanız gereken ilk işlastiklerinizi ve frenlerinizi kontrol etmek olmalıdır. Eğer lastikleriniz ve frenlerinizsürüşe uygun değillerse büyük problemlere yol açabilir. Lastiklerinizin basınçkontrolünü yaparak yırtılma veya aşınma gibi durumların önüne geçebilirsiniz.Frenlerinizin de tutup tutmadığının denenmesi güvenli bir sürüş için oldukça önemlikonulardır. Trafikteyken lastikleriniz patladığında denge kaybı yaşayabilirsiniz veyandan veya arkadan gelen herhangi bir araçla çarpışmanız çok muhtemeldir. Aynışekilde şehir içi trafiğinde freniniz patlarsa kaçacak bir alan bulamayabilirsiniz. Bu dabirden fazla aracın hasar görmesine ve can kaybının yaşanmasına yol açabilir.

Trafiğe girdiniz andan itibaren belki de uymanız gereken en önemli kural hız sınırıdır.Yoğun trafikte yüksek hızdan mutlaka kaçınmalısınız. Yüksek hız yapabiliyor olmakmotosikletlerin bize sunduğu imkânlardan biri olsa da yoğun trafikte bunu yapıyorolmak sonumuzu getirebilir. Yoğun trafik araçların ani frenlemeler yapmasına çokmüsaittir. Hızınızı korumazsanız ve yüksek hızda giderseniz ani frenlemelerde veyaaraçların şerit değiştirdiği esnada ciddi kazalar yaşayabilirsiniz.

Şehir içi trafikte edinmeniz gereken en önemli alışkanlık da aynaların kontrolüdür.Arkadan gelen araçların hızlarının kontrolünü yapmak ve buna göre şerit değişikliğiyapmak oldukça önemlidir. Özellikle sıkışık şehir içi trafiğinde oldukça önemli birkonudur. Keza motosikletlerin pratik yapıları ve yüksek manevra kabiliyetleri daryollarda bile şerit değiştirmeye müsaittir. Sürücüleri de buna güvenerek yoğuntrafikte şerit değiştire değiştire ilerlemektedir, bu nedenle motosiklet sürücülerininayna kontrolünü elden bırakmaması gerekmektedir.

Takip mesafesinin her yol durumunda korunması da sürücülerin dikkate almasıgereken bir başka konudur. Şehir içinde, yoğun trafikte ani frenlemelerin oldukçafazla olduğundan bahsetmiştik. Bu ani frenlemelerde olası kazalardan kaçınmak adınatakip mesafesini korumalıyız. Tecrübenize ne kadar güvenirseniz güvenin diğersürücülerin hataları sizin de can ve mal kaybınıza yol açabilmektedir.

Bir diğer dikkat etmeniz gereken konu da duruş yaparken frenlere tüm gücünüzlebasmamanızdır. Ani frenlemelerde güçlü frenleme yapmaya çalışmak sarsılmanıza vemotosiklet üzerinden düşmenize yol açabilir.

Şehir içi trafiğinde, kırmızı ışık anlarında arabaların arkasında durmamaya ve sağşeritten ilerlemeye özen gösterin. Arabaların sağ ve sol dikiz aynalarından görünürolmak oldukça önemlidir. Arabaların arkasına durduğunuzda bu mümkünolmayacaktır ve orta dikiz aynasına bakmadan geriye doğru manevra yapan sürücülersizi görmeyecektir. Bu nedenle arabaların yanında duruş yapmanız oldukça sağlıklıolacaktır. Buna bağlı olarak da orta şeritten ilerlememenizi tavsiye ederiz. Şeridin ensağından ilerlemeniz hem diğer araçlar tarafından görünür olmanızda yardımcıolacaktır hem de arabalar tarafında iki taraflı sıkıştırılmanızın önüne geçecektir.

Şehir içi trafikte dikkat etmeniz gereken önemli hususlardan biri de kavşak vegeçişlerde yol hakkıdır. Trafik ışıklarının olmadığı yerlerde sağlıklı geçişler yapabilmekadına trafik levhalarına dikkat etmelisiniz. Motosikletlerin manevra kabiliyetine vehızlarına aldanıp geçiş hakkının sizde olmadığı yerlerde de geçişlergerçekleştirmemelisiniz. Bu hem bir başka araca çarpmanıza hem de bir yayayaçarpmanıza yol açabilir.

Bir diğer dikkat etmeniz gereken konu da park halindeki araçlardan uzak bir şekildesürüşler gerçekleştirmenizdir. Park halindeki araçların park yerinden çıkış esnasındasizi görmemesi olası kazalara yol açabilir veya sürücülerin iniş esnasında araç kapısınıaniden açması ciddi kazalara yol açabilir.

Şehir içi trafiğin yoğunluğu çoğu zaman birçok sürücüyü strese sokmaktadır.Tahammülsüzlük ve bir yere yetişme telaşı sürücüler arasında gerginlik çıkmasına yolaçmaktadır. Bu da fiziksel tartışmalara ve akabinde yoğun olan trafiğin daha çoksıkışmasına yol açar. Bu gibi durumlarda fiziksel olarak tartışmadan kaçınmak veyaolayların heyecanıyla kaza yapmaktan kaçınmak adına, öfkeniz ve heyecanınız dinenekadar beklemeniz faydanıza olacaktır.Unutmamamız gereken bir nokta var. Yukarıda bahsettiğimiz olası kazalarda ve durumlardaaraba sürücüleri maddi hasarla çıkarken motosiklet sürücüleri can kayıplarıyla çıkmaktadır.Bu nedenle hem ciddi mal kayıplarından hem de can kaybından kaçınmak için yukarıdakimaddelere araba sürücülerinden daha çok dikkat etmemiz gerekir.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar