B SINIFI EHLİYETLE MOTOSİKLET KULLANMA AYRICALIĞI

0
5903

Motosiklet sürücüsü olmak için B sınıfı ehliyete sahip olmanın yeterli olacağını biliyor muydunuz? Tabii bu belli başlı motosikletler için geçerli. 50 cc ve altındaki motosikletlerde B sınıfı ehliyetle motosiklet tutkusunu deneyimleyebilirsiniz. Genellikle scooter modeller olan 50 cc motorlar günlük işlerinizi hem yüksek manevra kabiliyetleri hem de ekonomik yapıları ile halletmeniz oldukça keyifli hale dönüşebilir. Gel gelelim 50 cc’lik motorun size yetmeyeceğini ama çok yüksek cc’lik motora da ihtiyacınız olmadığını düşündüğünüz noktalarda da motorunuzun hacmini iyileştirecek bir yol mevcut. Bazı 50 cc motosikletlerde 50 cc/80 cc ibaresi ile karşılaşabilirsiniz. Bu 50 cc olan motor hacminizi 80 cc’ye yükseltebileceğiniz anlamına gelmektedir. Yani B sınıfı ehliyetle 50 cc bir motora sahip olup, motorunuzun cc’sini 80’e yükselterek daha yüksek bir performans elde edebilirsiniz. Peki 50 cc bir motosiklet nasıl 80 cc yapılıyor? 50 cc’lik bir motosiklet alırken bazı satıcılar size yanında bir de 80 cc hacminde piston ve silindir bloku verir. Yani iki adet motor üstü kısım satın almış oluyorsunuz. Motosiklete monteli olan 50 cc’lik oluyor. Böylelikle ruhsat da 50 cc’ye sahip motosiklet olarak düzenleniyor. Bu durumda da motor resmi olarak 50 cc’lik oluyor ve B sınıfı ehliyetle kullanmanız hiçbir sorun teşkil etmiyor.

Siz motorda mevcut olan pistonu söküp yerine ikinci pistonu takarsanız motosikletiniz 80 cc’lik motor haline geliyor. 50 cc’lik motosikletlerin ayrıcalığı yalnızca B sınıfı ehliyetle kullanılabilir olmakla kalmıyor. 50 cc’lik motosikletler aynı zamanda hem Zorunlu Trafik Sigortasından hem de Motorlu Taşıtlar Vergisi yani MTV’den muaf oluyorlar. Hem ekonomik hem manevra kabiliyeti yüksek hem de ergonomik 50 cc’lik motosikletleri tercih etmeniz için birden fazla sebebiniz var. Ayrıca bu motosikletler işletmelerde kurye motoru olarak da oldukça fazla tercih edilmektedir.

B sınıfı ehliyetim var, eee biraz da motor merakım var hem ekonomik olsun hem de her işimi keyifli halledeyim diyorsan, Kanuni’nin 50 cc’lik motosikletlerini ekuralkan.com sayfasını ziyaret ederek hemen keşfedebilirsin.