12.2 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img

Ordu’da Gezilecek Yerler

Ordu’da Gezilecek Yerler

Ordu, Karadeniz Bölgesi’nin doğusunda yer alan bir kıyı kenti. Tarihsel dönemde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehir. Bu nedenle, kültürel, tarihi mekanları ile öne çıkar. Ayrıca, yeşil ormanları, ılıman iklimi ile yaz, kış her mevsim gezmeye elverişli bir doğaya sahip. Şehrin yaylaları doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyenler için birebir. Şehrin kıyı kenti olması nedeniyle mavi ile yeşilin buluştuğu yerlerden. Her yıl pek çok turist tarafından ziyaret edilen Ordu yayla turizmi, kış turizmi, inanç turizmi ve termal turizm için farklı mekan seçeneklerini de ziyaretçilerine sunar. Ordu’nun coğrafi konum olarak Doğu Karadeniz’de yer alması sebebiyle tipik bir Karadeniz şehri olduğu da söylenebilir. Nitekim, şehir temiz havası, el değmemiş güzellikleri, yeşil ormanları ile meşhur. Ordu’da keyifli bir tatil için yola çıkmadan önce kentte gezebileceğiniz tarihi mekanlar ve doğal güzellikler ile ilgili detayları bu yazıda bulabilirsiniz.

Ordu’nun Doğal Güzellikleri Nelerdir?

Ordu, yeşil yaylaları, kanyonları, göl gibi el değmemiş doğal güzellikleri ile öne çıkar. Ayrıca, şehrin denize kıyısı olmasından dolayı sahil şeridinde uzayıp giden kumsallara da sahip. Üstelik, kumsalları Antalya kadar yoğun ve kalabalık değil. Bu nedenle, dinlenmek isteyenler, sakinlik arayanlar için Ordu kıyıları iyi bir seçenek. Ordu’da gezebileceğiniz mekanlardan bazıları Çiseli Şelalesi, Çambaşı Yaylası, Boztepe, Küpkaya Kanyonu, Kordon Tepe, Turnasuyu Vadisi, Kapılı Kazankaya Şelalesi, Asarkaya Kent Ormanı, Gaga Gölü, Ulugöl, Yason Burnu olarak sıralanabilir.

Çiseli Şelalesi

Çiseli Şelalesi, etrafı yeşil ormanlarla çevrili bir doğa harikası. Şelale Ordu merkeze sadece 25 km. uzaklıkta. Şelaleye ulaşım oldukça kolay. Fotoğraf meraklıları için etkileyici manzaralara sahip. 11 km yükseklikten dökülen çağlayan dere yatağında buz gibi serinlikte turkuaz sulara dönüşür. Özellikle yaz ayında serinlemek isteyen, ailece piknik yapmak isteyenlerin Ordu’da ilk tercih ettiği yerlerden. Şelale çevresindeki yürüyüş yolu ve mesire alanı aktivite yapmak isteyenler için ideal.

Çambaşı Yaylası

Ordu’nun meşhur yaylalarından sadece biri. Üstelik kış turizmi için kayak merkezine de sahip. Yazın doğa yürüyüşü, kışın kayak gibi aktiviteler için birebir. Sıcak yaz mevsiminde serin ortam arayanlar için yeşil ormanları, temiz havası ile ideal. Yaylada Karadeniz’e özel mazi adı verilen yöresel ahşap evlere rastlamak da mümkün. Bölgenin geleneksel mimarisi, ahşabın sıcak dokusunu keşfetmek için Çambaşı Yaylası’nda konaklayabilirsiniz.

Boztepe

Boztepe, Ordu’yu bir tepeden izlemek isteyenler için eşsiz bir mekan. Etkileyici deniz manzaraları, kartpostalları anımsatan gün batımı ile görenleri hayran bırakan bir yer. Boztepe’ye ulaşım için Altınordu’dan teleferiğe binmek gerekli. Teleferik ile Boztepe’ye giderken şahit olacağınız manzaralar ise oldukça etkileyici. Şehrin kalabalığından uzaklaşarak Mekan, ordu silüetini keşfetmek isteyenler için ideal.

Küpkaya Kanyonu

Küpkaya Kanyonu, doğa gezilerini sevenlerin uğrak yeri. 2 metre uzunluğa sahip kanyon macera severlerin Ordu şehrindeki ilk duraklarından. Kanyonda birçok farklı aktivite yapma imkanı mevcut. Kanyon çevresindeki yeşil alanlarda bisiklet turları, kamp, doğa yürüyüşü gibi etkinlikler gerçekleştirebilirsiniz. Kanyon üzerinde rafting, kano gibi su sporları gerçekleştirme imkanı da mevcut. Kanyon çevresindeki yüksek tepeler dağcılık sporları için de tercih edilir. Mesire alanındaki seyir terasından Ordu’nun yeşil doğasını seyredebilirsiniz.

Kordon Tepe

Kordon Tepe, Ordu’yu kuşbakışı izlemek isteyenler için iyi bir seçenek. Sırtını yeşil ormanlara yaslamış, denize nazır, ziyaretçilerine engin Karadeniz manzaraları sunan bir mekan. Üstelik macera tutkunları için farklı aktivite olanaklarına da sahip. Kordon Tepe’nin en popüler aktivitelerinden biri yamaç paraşütü. Ayrıca, fotoğrafçılığa ilgi duyuyorsanız mekanda Ordu’nun panoramik manzaralarını yakalayabilirsiniz.

Turnasuyu Vadisi

Turnasuyu Vadisi, yeşil ormanlık alanları, serin deresi, temiz havası ile doğada vakit geçirmek isteyenler için ideal. Vadi, Ordu merkeze oldukça yakın konumda olan Turnasuyu ilçesinde yer alır. Trekking, hiking için ideal yürüyüş rotalarına sahip. Vadide yürüyüş yaparak keyifli bir gün geçirebilir, hayatınıza hareket katabilirsiniz.

Kapılı Kazankaya Şelalesi

Kapılı Kazankaya Şelalesi, Ordu’ya 94 km mesafede yer alır. Şehrin Çaybaşı ilçesine konumlanan şelale çam ormanları ile çevrili. Çevresinde uzun bir yürüyüş rotasına sahip olan alan halk arasında Cıngırt Şelalesi olarak da bilinir. Mekan, endemik bitki türleri, her mevsim yeşil kalan çam ormanları ile oldukça ilgi çekici.

Asarkaya Kent Ormanı

Asarkaya Kent Ormanı, Ünye Fatsa yolu üzerinde konumlanır. Ünye’ye sadece 4 km mesafe bulunan mesire alanı yemyeşil ormanları, etkileyici deniz manzarası ile ziyaretçilerin sıklıkla tercih ettiği mekanlardan. İlkbahar, sonbahar aylarında ziyaretçilerine yeşilin farklı tonlarına bürünen etkileyici orman manzaraları sunar.

Gaga Gölü

Gaga Gölü, Ordu’da mutlaka keşfedilmesi gereken sulak alanlardan. Etrafı yemyeşil ağaçlarla bezeli, el değmemiş ekosistemi ile ilgi çekici bir mekan. Etkileyici göl manzaraları ise mekana farklı bir hava katmış durumda. Olta balıkçılığına ilgi duyanlar Gaga Gölü’nde şansını deneyebilir. Göl kerevit ve sazan balığı açısından oldukça zengin bir yaşam alanı. Ayrıca, alanda yaz aylarında kano veya küçük sandallar ile göl gezisi yapma imkanı da mevcut.

Ulugöl

Ulugöl, Ordu’nun meşhur turistik yerlerinden. Tabiat parkı olarak koruma altına alınan alanda doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, yaban hayatı gözlemleme, kamp gibi farklı aktiviteler gerçekleştirilir. Çam ormanları ile bezeli turkuaz göl çevresindeki mesire alanlarında ailece vakit geçirebilirsiniz.

Yason Burnu

Yason Burnu, Ordu Perşembe ilçesine yakın konumlanır. İlçeye sadece 15 km mesafede bulunan yarımada Çaytepe Köy sınırları içerisinde bulunur. Yarımada üzerinde farklı yemek yenecek yerler, piknik alanları da mevcut. Karadeniz’e karşı gün batımını seyretmek isteyenler için ideal bir mekan.

Ordu’nun Tarihi Yerleri Nelerdir?

Ordu, tarih boyunca farklı medeniyetlerin önemli merkezleri arasında yer alan bir liman kenti. Dolayısıyla, pek çok farklı tarihi mekana sahip. Ordu’nun bazı tarihi mekanları şu şekildedir:

  • Paşaoğlu Konağı
  • Ünye Kalesi
  • Bolaman Kalesi
  • Tozkoparan Kaya Mezarları

Paşaoğlu Konağı

Konak, Osmanlı Devleti döneminde şehrin ileri gelen ailesi tarafından 1896 yılında yaptırılmış bir sivil mimarlık örneği. Taş ve ahşap malzemenin birlikte kullanıldığı nadir yapılardan. Günümüzde Etnografya Müzesi olarak kullanılan bina görkemli mimarisi ile öne çıkar.

Ünye Kalesi

Ünye Kalesi’nin tarihinin 2500 yıl öncesine uzandığı düşünülür. Kale 2. Mitradates döneminde inşa edilmiştir. Ordu’nun Ünye ilçesinde yer alan kalenin çevre düzenlemesi 2006 yılında yerel belediye tarafından yaptırılmıştır.

Bolaman Kalesi

Bolaman Kalesi, Ordu’da günümüze ulaşan tarihi eserlerden. Kesme taş üzeri ahşap malzeme ile imar edilmiştir. Özgün mimarisi ile Ordu’nun simge yapıları arasında yer alır. Kale günümüzde kent müzesi olarak hizmet verir.

Tozkoparan Kaya Mezarları

Tozkoparan Kaya Mezarları, Ordu Ünye ilçesinde yer alır. İlçeye 5 km uzaklıkta yer alan mekana Gürpınar Köyü’nden ulaşılır. Kayaların oyulması ile inşa edilen mezar yapısı iç içe iki odaya sahip. Sit alanına kemerli, nişli bir kapıdan girilir.

Ordu’nun Meşhur Yemekleri Nelerdir?

Ordu gezisi sırasında yörenin yerel lezzetlerini tadabilirsiniz. Ordu’nun meşhur yemekleri; hamsi köftesi, pazı mücveri, fırın fasulye, keşkek, kabak kayganası, içli tava, ısırgan çorbası olarak sıralanabilir.

Ordu’da her yere kolay ulaşım sağlamak için eKuralkan aracılığıyla sunulan kaliteli motosiklet modellerinden birini tercih edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar