12.2 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img

Batman’da Gezilecek Yerler

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Batman Sümerlere kadar uzanan tarihi ile Mezopotamya’nın beşiğidir. Dicle üzerindeki şehirlerden olan Batman Hasankeyf ile ünlense de birçok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapar. Tarih, kültür ve inanç turizminin yapıldığı şehre bir gezi düzenlemek istiyorsanız bu rehber niteliğindeki yazıdan faydalanabilirsiniz. İlçeler, köyler ve merkez Batman’da gezilecek yerler listesinden kendi gezi planınızı oluşturabilirsiniz.

Batman’ın Neyi Meşhur? Gezilecek Yerler ve Aktiviteler Neler?

Bölgenin tarihi köklü şehirleri arasında yer alan Batman el dokuması halı, kilim ve kumaşlarıyla ünlüdür. Yöresel motiflerin işlendiği dokumalardan üretilen çanta, şal, atkı gibi birçok hediyelik eşyayı sevdikleriniz için satın alabilirsiniz. Batman yününden yapılan battaniye ve el yapımı tiftik seccadeleri insan sağlığına iyi geldiği bilinen ürünlerdir.

Bölgenin kendine has görünüme sahip el yapımı bebekleri de iyi birer hediyedir. Batmanlı Hamdullah ve Süleyman Güneş adlı sanatçılar tarafından üretilen Batman’a özgü kıyafetler giymiş bebekler büyük dikkat çeker.Batman’ın meşhur yemekleri olan mumbar dolması, tırşik, sütlü çorba, Şam böreği, havdel ve perde pilavını da mutlaka denemelisiniz.

Batman’da yapılacak aktiviteler genellikle yemek ve kültür turları olur. Batman kültürel açıdan zengin bir şehir olsa da aktiviteler konusunda sınırlıdır. Dicle Nehri’nde rafting ve kano yapmak, kamp kurmak, yerel lezzetleri denemek, alışveriş için çarşıyı gezmek en çok tercih edilen aktiviteler olur.

Batman’da gezilecek yerler arasında aktivite yapabileceğiniz seçenekler arıyorsanız sanat ve kültürün buluşma noktalarına uğrayabilirsiniz. Batman’da gezilecek yerler ve yapılacak aktiviteler şunlardır:

Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi

Konser, tiyatro gibi sanatsal etkinliklerin düzenlendiği merkezde ücretli ve ücretsiz etkinlikler yapılır. Batman Belediyesi tarafından belli aralıklarla halkın katılımı için ücretsiz konser, tiyatro ve organizasyonlar düzenlenir.

Tov Sanat Merkezi

Şehrin göbeğinde özel kuruluş olan Tov Sanat Merkezi tiyatro ve drama eğitimleri, gösterileri, resim kurs ve sergileri gibi birçok farklı etkinlik hazırlar. İçerisinde dolaşmak ya da şehir hakkında bilgi almak için de merkeze uğrayabilirsiniz.

Batman Müzesi ve Müze Park

Üç salonda sergileme yapılan müze ve Müze Park keyifli zaman geçirmek için idealdir. Bahçedeki Müze Park canlandırmalı arkeolojik kazı etkinlikleri ile unutulmaz anlar yaşatır. Müze koleksiyonlarında sergilenen eserler bölgenin etkileyici tarihini gözler önüne serer. Müzeden hediyelik eşya alışverişi de yaparak Batman hatırası alabilirsiniz.

Batman’ın Tarihi ve Turistik Yerleri Nelerdir?

Batman’da gezilecek piknik yerleri, tarihi ve turistik yerler farklı özelliklere sahiptir. Turistik yerler kaleler, manastırlar, höyükler ve türbelerdir. Tarih ve kültür turu yapmak için Hasankeyf ve çevresinden başlayarak rotanızı oluşturabilirsiniz.

Hasankeyf

Binlerce yıllık geçmişe sahip olan Hasankeyf sadece Türkiye için değil, dünya için de önemli merkezlerden bir tanesidir. 11 bin yıllık geçmişiyle Neolitik döneme dayanan tarihiyle Hasankeyf 1981 yılında korunma altına alınmış olsa da maalesef baraj suları altında kalmıştır. Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali projesi nedeniyle 2020 yılında çoğu sular altında kalan bölgenin bugün sadece belirli bir kısmı ziyarete açıktır.

Yol Geçen Hanı

Her Hasankeyf’e gelenin girip çıktığı bir mağara olduğu için “Yolgeçen Hanı” adıyla anılır. Kalenin altındaki doğal mağaranın bir ucu Dicle Nehri’ne, bir ucu kalenin içine çıkar. Bugün restoran olarak hizmet veren yerde yemeklerin tadına bakarken tarihi ve gizemli atmosferin tadını çıkarabilirsiniz. “Hasankeyf’te nereye gidilir?” sorusuna da bu şekilde yanıt verilmiş olur.

İmam Abdullah Türbesi

Hasankeyf gezisi sırasında uğramanız gereken noktalardan biri de İmam Abdullah Türbesi olur. Hasankeyf Köprüsü’nün yakınındaki bir tepe üzerinde bulunan türbede Hz. Muhammed’in soyundan gelen şehit İmam Abdullah’ın yattığı rivayet edilir. 7. yüzyılda yaşayan İmam Abdullah bölge için önemli ve saygı gösterilen bir figürdür.

Hallan Çemi Höyüğü

Arkeolojik kazı alanlarından biri olan Hallan Çemi Höyüğü Kozluk ilçesi Kartepe köyünde yer alır. Neolitik döneme dayandırılan höyük bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Hallan Çemi, Çemi Holla gibi farklı isimlerle anılan höyük 1980’li yıllarda Amerikalı bir arkeolog tarafından keşfedilmiştir. Buradan çıkarılan eserlerin bir kısmı da Diyarbakır Müzesi’nde sergilenir.

Batman Kaleleri

Kozluk Hezo Kalesi 416 yılında inşa edildiği andan itibaren önemli bir kale olmuştur. Persler ve Müslümanların kullandığı kale genellikle harabe haldedir. Bozikan Kalesi Sason ilçesinde aynı isimli köyde, İpek Yolu güzergâhındadır. 4. yüzyıla tarihlenen kale şehrin Bizans dönemine aittir. Kozluk ilçesinin Bölükkonak köyünde bulunan ve 4. yüzyıla tarihlenen Kandil Kalesi Bizans dönemi yapılarındandır.

Mor Aho Manastırı

Süryani yapısı olan Mor Aho Manastırı halk arasında “Deyr Mahar” olarak anılır. Dicle kıyısına yakın olarak kurulan manastırın mimarisini kesme taş ve moloz oluşturur. 2018 yılında geçirdiği restorasyondan sonra tekrar açılan manastıra ulaşmak için Banı Mahar Yaylası’na gitmelisiniz.

Mor Kiryakus Manastırı

Beşiri ilçesi Ayrancı köyünde bulunan Süryani manastırının tarihi 457 yılına kadar dayanır. Hristiyanlığın özgürce yaşanmaya başladığı yıllarda açılan manastırın özel bir yeri vardır. Süryaniler için Tur Abdin bölgesi kutsal kabul edilir ve manastır burada yer aldığı için inanç turizmi potansiyeli vardır. Hasankeyf’ten taşınan taşlar ile ikinci katının daha sonra inşa edildiği düşünülen yapı görülmeye değerdir.

Zeynel Bey Kümbeti

Anadolu’nun ilk anıt mezarı olma özelliğine sahip Zeynel Bey Kümbeti 1460-1486 yılları arasında inşa edilmiştir. Zeynel Bey Akkoyunlu hükümdarlarından biri ve Uzun Hasan’ın oğludur. Otlukbeli Savaşında şehit düştükten sonra kümbetin mezar bölümüne gömülmüştür. Çinilerle bezeli kümbet dönemin en ünlü mimarı Abdurrahman oğlu Pir Hasan tarafından yapılmıştır.

Malabadi Köprüsü

Diyarbakır’a bağlı olmasına rağmen Batman’a yakınlığı nedeniyle ziyaret edebileceğiniz yerlerdendir. 1147 yılında Artuklular tarafından inşa edilen köprü aslında 883 yılında Mevlaniler tarafından yapımına başlanan bir projedir. 150 metrelik heybetli taş köprünün tam ortasında kesik bir el figürü bulunur. Köprüdeki el hakkında anlatılan hikayeye göre Bad isimli genç ve aşık olduğu kızın hüzünlü aşk hikayesi sonucu köprü inşa edilmiştir.

Rivayete göre karşı kıyıdaki kıza aşık olan Bad sevdiğine bir türlü kavuşamaz. Kız bir gün Bad’ı yakından görmek için suya girince akıntıya kapılarak ölür ve Bad Sivan beyinin huzuruna çıkarak olayı anlatır ve köprü yapılmasını ister. İddialaşma sonucunda Bad’a köprüyü tamamlaması karşılığında sağ elini sunan Silvan Beyi’ni temsilen köprüde el figürü bulunur.

Batman’ın Doğal Güzellikleri Nelerdir?

Batman Güneydoğu Anadolu bölgesine has coğrafi yapısı ile heybetli dağ ve oksijen deposu yaylalara sahiptir. Batman’da mesire yeri olarak ziyaret edip doğanın tadını çıkaracağınız lokasyonlar şunlardır:

  • Mereto Dağı özellikle dağ sporları ve trekking ile ilgileniyorsanız ziyaret etmeniz gereken bir lokasyondur. Uçsuz bucaksız bozkır görüntüsüne sahip olan dağda trekking ve kamp yaparken böceklere ve yılanlara dikkat etmelisiniz.
  • Sason Yaylası Mereto Dağı’nın eteklerinde yer alan ve güzelliğiyle büyüleyen bir yerdir. Çevrede otlayan büyük ve küçükbaş hayvanlar, endemik bitki türleri ve köylülerin el emeğiyle hazırladığı doğal lezzetleri burada görebilirsiniz.
  • Kırkat Göleti mesire alanı belediye tarafından vatandaşların piknik ve mesire alanı ihtiyacını karşılamak için 2018 yılında açılmıştır. Kırkkat göletinin çevresindeki çardak, bank ve özel alanlarda keyif yapabilir, barbeküleri kullanarak kendi yemeğinizi pişirebilirsiniz.

Batman’ı karış karış gezmek için birkaç gün yeterli olsa da aracınız yoksa bu oldukça zorlu olur. Her an hızlı ve konforlu hareket etmek istiyorsanız bütçe dostu fiyatları ve eKuralkan kalitesiyle hemen kendiniz için bir motosiklet seçerek yolculuğa başlayabilirsiniz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar