12.2 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img

Sivas’da Gezilecek Yerler

Sivas, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan, tarihi ve doğal güzellikleri ile öne çıkan güzide şehirler arasındadır. Türkiye’nin Konya’dan sonra fiziki olarak ikinci büyük şehri olan Sivas ziyaretçilerine de farklı turistik imkanlar sunar. Pek çok farklı aktivite yapma imkanı bulunan şehir, Anadolu’da yer alan önemli turistik merkezlerdendir. Kentin tarihi İpek Yolu üzerinde yer alması Sivas’ı hem geçmişte hem günümüzde cazip kılan etkenlerden biridir. Ayrıca, şehir önemli merkezlere de yakın konumdadır. Sivas’ın coğrafi açıdan Ankara’ya yakın bölgede yer alması şehrin sıklıkla ziyaret edilmesinin bir diğer sebebidir. Sivas’ta tatil yapmak için yola çıkmadan önce gezilecek yerler listesi hazırlamanız şehirde daha keyifli vakit geçirmenizi sağlayabilir. Listenizi hazırlamadan önce Sivas’ta gezilecek yerler ile ilgili merak ettiklerinize göz atabilirsiniz.

Sivas’ın Tarihi Yerleri Nelerdir?

Sivas geçmişten günümüze pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış konumda. Tarihte şehrin önemli ticaret yolları üzerinde yer alması nedeniyle farklı uygarlıklara ait pek çok tarihi eseri bünyesinde barındırır. Hititler, Romalılar, Persler, Bizans Devleti, Selçuklu ve Osmanlı Devleti gibi pek çok farklı medeniyete ait kültürel, mimari açıdan değeri yüksek tarihi eseri Sivas’ta ziyaret edebilirsiniz. Sivas Darüşşifası, Divriği Ulu Cami, Çifte Minareli Medrese, Taşhan, Sivas Kongre Binası, Eğri Köprü şehirde gezilecek tarihi yerler olarak öne çıkar. Tarihi mekanlar genellikle şehir merkezinde yer aldığı, ulaşımı kolay olduğu için bir günde gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Sivas Darüşşifası

Sivas Darüşşifası Anadolu Selçuklu Devleti döneminde inşa edilmiştir. Şifahane olarak 1217 yılında inşa edilen yapı Sivas’ta geçmişten günümüze ulaşan en önemli tarihi eserlerdendir. Ayrıca, tarihi eser geçmişten günümüze ulaşan en eski hastane binalarından biri olma özelliğini taşır. 3.400 metrekare taban alanına sahip yapı taş, tuğla malzemelerin kombinasyonu ile inşa edilmiştir. Yapıda çini, kabartma, kitabe gibi süsleme sanatları kullanılmıştır. Sivas merkezde yer alan yapıya ulaşım oldukça kolaydır.

Divriği Ulu Cami

Divriği Ulu Cami, sivas şehrinin simge yapılarındandır. Paha biçilemez tarihi değeri nedeniyle yapı 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Yapı taş işçiliği açısından döneminin harikulade örneklerinden biri kabul edilir. Özellikle yapının giriş kapısında yer alan mukarnaslar süsleme sanatında taş işçiliğinin önemini gözler önüne serer. Divriği Ulu Cami 1228 yılında inşa edilmeye başlanmıştır, 1243 senesinde tamamlanmıştır. Tarihi eser Mengücek Beyliği döneminde inşa edilmiştir.

Çifte Minareli Medrese

Çifte Minareli Medrese, şehrin özgün mimari eserlerindendir. Tuğla malzeme ile inşa edilen yapı girişinde yer alan iki minaresiyle ünlüdür. Çifte minare Sivas’ın sembolleri arasında yer alırken eser süslemeli taç kapısı, çini bezemeleri ile ziyaretçilerine görsel şölen sunar. Yapı Sivas merkezde yer alır. Sivas gezinizde tarihi eseri ziyaret edebilirsiniz.

Taşhan

Taşhan’ın 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen ticari işleve sahip bir yapıdır. İçerisinde dükkan, sahaf, antika gibi mağazaların yer aldığı bina iki katlı olarak kesme taş malzemeden inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı olarak tasarlanan bina üç farklı giriş kapısına sahiptir. Sivas’ta alışveriş yapmak isterseniz Taşhan’a mutlaka uğramalısınız. Taşhan’ı alışveriş için akşam gezilecek yerler arasına ekleyebilirsiniz.

Sivas Kongre Binası

Sivas Kongre Binası günümüzde Etnografya Müzesi olarak bilinir. Yapı, tarihin önemli bir safhasına tanıklık etmiş olması aynı zamanda özgün mimarisi nedeniyle şehrin önemli mekanları arasında yer alır. 19. yüzyılda inşa edilen eser, Geç Osmanlı Dönemi mimari yapılarındandır. Sivas şehir merkezinde bulunan yapıyı istediğiniz her an ziyaret edebilirsiniz.

Eğri Köprü

Eğri Köprü Selçuklular döneminde taş malzeme ile kemerli olarak inşa edilmiş bir tarihi eserdir. Geçmişi 12.yy kadar uzanan köprü Kızılırmak üzerine inşa edilmiştir. Uzunluğu 180 metre, yüksekliği 5 metre olan tarihi eserin yapısında 18 adet sıralı kemer yer alır. 800 yılı aşkın süredir ayakta olan köprü Sivas’a gelen ziyaretçilerin uğrak yerleri arasında bulunur.

Sivas’ın Doğal Güzellikleri Nelerdir?

Sivas yaylaları, gölleri, şelaleleri, kaplıcaları ile pek çok farklı doğal güzelliğe sahiptir. Tabiat ile iç içe vakit geçirmek isteyenler için pek çok farklı seçeneği ziyaretçilerine sunar. Gökpınar Gölü, Hafik Gölü, Erçimen Yaylası, Sızır Şelalesi, Şuğul Vadisi, Yıldız Dağı Turizm Merkezi gibi doğal güzellikleri Sivas’ta ziyaret edebilirsiniz.

Gökpınar Gölü

Gökpınar Gölü, Sivas Gürün ilçesinde yer alır. Büyük Göl olarak da adlandırılan tabiat harikası Sivas’ta en fazla ziyaret edilen turistik mekanlar arasında bulunur. Temiz ve berrak suyu ile göl güneşin konumuna göre renk değiştirmesi ile meşhurdur. Çevresindeki ormanlık alanın göle yansıması ile mesire alanı ziyaretçilerine eşsiz manzaralar sunar. Gökpınar Gölü’nde rafting, dalış gibi farklı sporları deneyimleyebilirsiniz.

Hafik Gölü

Hafik Gölü, Sivas’ta karstik kaynaklı tek doğal oluşumdur. Göl tabanında yer alan jips, kalker gibi karstik kayaçların erimesi, çanağın su altında kalmasıyla Hafik meydana gelmiştir. Derinliği altı metreyi bulan göl dibindeki kaynak sularından beslenir. Sivas gezini için Hafik Gölü’nü mutlaka gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.

Erçimen Yaylası

Erçimen Yaylası, Sivas Koyulhisar ilçesinde bulunur. Çam ormanları ile kaplı yayla doğa ile başbaşa vakit geçirmek isteyenler için iyi bir seçenektir. Yeşil doğası, temiz havası, el değmemiş güzellikleri ile turistler için cazip mekanlardandır. Sivas’ı ilkbahar veya sonbahar mevsiminde ziyaret ediyorsanız yaylada yeşilin her tonunu temaşa edebilirsiniz.

Sızır Şelalesi

Sızır Şelalesi, Sivas’ta Gemerek ilçesine 1 km uzaklıkta yer alır. Kaynağını Göksü Çayı’ndan alan şelale Göksu Çağlayan’ı olarak da bilinir. Şelalenin çevresi Çat Ormanları ile çevrilidir. El değmemiş güzelliği ile Sızır Şelalesi doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için oldukça caziptir. Şelale çevresindeki orman alanlarında trekking, hiking yürüyüşü Sivas’ta yapılacak aktiviteler arasında.

Şuğul Vadisi

Şuğul Vadisi, şehrin görülmeye değer doğal güzelliklerindendir. Yeşil ile mavinin buluştuğu vadi, ormanlık alanlar ve sulak oluşumlardan meydana gelir. Vadi içerisinde akan kanyon bölgenin güzelliğine güzellik katar. Tabiatla iç içe olmayı seviyorsanız Şuğul Vadisi tam size göre.

Yıldız Dağı Turizm Merkezi

Yıldız Dağı Turizm Merkezi, Sivas’ta kışın gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer alır. Kış turizmi açısından Sivas’ın cazip mekanlarından olan Yıldız Dağı sahip olduğu turistik olanaklar ile her yıl pek çok turist tarafından ziyaret edilir. Yıldız Dağı’nda kayak, kızak gibi kış sporları gerçekleştirebilirsiniz.

Sivas’ın Meşhur Yemekleri Nelerdir?

Sivas geziniz sırasında kısa bir mola vermek isterseniz şehrin yöresel lezzetlerini mutlaka deneyimlemelisiniz. Sivas’ta yemek yenecek yerler için merkezi ve yakın ilçeleri tercih edebilirsiniz. Şehrin yerel lezzetleri; katmer, kesme aşı, madımak, içli köfte, etli ekmek, pezik, babiko, divriği pilavı, kete olarak sıralanabilir. Sivas hem gastronomi hem de turistik olanaklar açısından Türkiye’nin öne çıkan şehirlerinden biridir. Kısa bir tatil için Sivas gezisi yaparak ailenizle güzel vakit geçirebilir, sevdiklerinizle unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz.

Sivas’ı gezmek için kolay ulaşım seçeneklerini tercih etmelisiniz. Böylece, gezinizi daha rahat gerçekleştirme olanağına sahip olabilirsiniz. Konforlu ve hızlı hareket etmek için eKuralkan aracılığıyla bir motosiklet temin ederek Sivas yolculuğuna hemen çıkabilirsiniz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar