14.3 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img

MOTOSİKLET TERCİHİNDE MOTOR HACMİNİN ETKİSİ

MOTOSİKLET TERCİHİNDE MOTOR HACMİNİN ETKİSİ

Motosikletlerin motor ve silindir hacimleri kullanım amaçlarına göre değişiklik göstermektedir. Şehir içi kullanıma daha uygun scooter modellerin motor ve silindir hacimleri genellikle düşük olurken, şehirler arası kullanıma ve arazi kullanımına uygun motosikletlerin motor ve silindir hacimleri genellikle daha yüksek olmaktadır. Peki bu ayrımın temel nedeni nedir? Motor ve silindir hacmi düşük bir motosiklet neden şehirler arası yolculuklara uygun değildir veya motor ve silindir hacmi yüksek bir motosiklet neden şehir içi trafikte tercih edilmez. Gelin bu motor ve silindir hacimleri nedir beraber inceleyelim ve bu soruların cevaplarını birlikte bulalım.

Öncelikle motor hacmi; motoru oluşturan tüm silindirlerin toplam hacmine denir. Silindir hacmiyse; pistonların silindir içerisinde bulunan alt ölü ve üst ölü nokta olarak tabir edilen parçaların aradaki hareketinden dolayı oluşan hacme denir. Bir motosikletin silindir hacminin toplamı aynı zamanda motor hacmini de göstermektedir. Yani bir motorun hacmini bulmak isteyen kişiler silindir hacmiyle silindir sayısını çarpması gerekir.

Motosikletlerdeki silindir hacimleri, kullanıcıları yakıt tüketimini, performansını ve vergi gibi maddi konuları etkilemektedir.  Performans noktasındaki etkisi kullanıcıların nasıl bir motosiklet istediğine veya motosikletten beklentisinin ne olduğuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu noktada gerekli kararlar verildiği zaman düşük veya yüksek silindire sahip bir motor seçimi yapmanız daha kolay olacaktır.

Hız ve adrenalin tutkunları için yüksek hacme ve beygir gücüne sahip motorlar tercih etmelidir. Çünkü yüksek motor hacmi demek yüksek ve verimli performans demektir. Tabii bu yüksek performansa sahip olmanın bazı eksi yönleri bulunmaktadır. Yakıt tüketimi ve ekonomik açısından bakıldığında silindir ve motor hacmi büyük motorlar tercih edildiğinde; yakıt tüketiminin, motorun ilk alımındaki ve belirli kilometrelerdeki bakımlarındaki maliyetlerin artış göstereceği göz ardı edilmemelidir. Büyük hacimli motorların yedek parça maliyetlerinin de yüksek olduğu ekonomik açısından dikkate alınması gereken bir başka konudur. Motosikletlerin motor ve silindir hacimlerinin büyük olması vergisel olarak da etki etmektedir. Büyük hacimli motorların 6 aylık vergilerinin de yüksek olacağı kullanıcıları tarafından dikkat edilmesi gereken bir başka husustur.

Şehir içi trafiğindeyken pratik bir kullanıma sahip olmak istiyorsanız silindir hacmi düşük olan motorları tercih etmeye yönelmeniz gerekir. Performans bakımından çok yüksek verim elde edilmese de düşük hacimli motorların birçok artısı bulunmaktadır. Yakıt tüketimi daha az olan düşük hacme sahip motorların vergi yükümlülükleri de aynı oranda düşük olmaktadır. Yüksek hacme sahip motosikletlere nazaran daha ekonomik olan düşük hacimli motosikletlerin yedek parçalarını bulmak da kolaydır. Aynı zamanda yedek parça maliyeti daha düşüktür. Günlük hayatta kullanım kolaylığı sağlayan düşük hacimli motosikletler işletmeler için de ekonomik iyi bir seçenektir. Bazı düşük hacimli motosikletler B sınıfı ehliyet ile de kullanılabiliyor.

Siz de motosikletinizin motor hacmini ihtiyaçlarınıza ve kullanım alanınıza göre belirleyin, ekuralkan.com sayfasını ziyaret ederek hayalinizdeki motosikleti bulun.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar