14.4 C
İstanbul
Perşembe, Mayıs 2, 2024
spot_img

Aydın’da Gezilecek Yerler

Türkiye’nin tarihi ve kültürü ile en zengin yerleşimlerinden biri Aydın’dır. Bu nedenle Aydın’da gezilecek yerler konusunda şanslısınız. Doğal ve tarihi güzellikleri açısından çok fazla seçenek sunan şehirde her mevsim rotaya ekleyebileceğiniz lokasyonlar mevcuttur. Ege turuna çıktığınız zaman ya da Aydın’a seyahat ettiğinizde buraları ziyaret edebilir, yazın deniz ve kumun tadını çıkarabilirsiniz.

Verimli alüvyal toprakları ve deniz kenarında avantajlı konumu ile geçmişinde büyük medeniyetlere ev sahipliği yapan Aydın bugün hala birçok turisti kendine çeker. Yaz turizmi için sıklıkla tercih edilen şehirde bu nedenle aktiviteler de çeşitlidir. Aydın’da geçirdiğiniz zaman boyunca geçmiş medeniyetlerin her birine ait izleri görebilir, aktivitelerle eğlenebilirsiniz.

Aydın’da Nereleri Gezmeli?

Aydın’da gezilecek yerler doğal oluşumlar, tarihi ve turistik yerler olarak birbirinden ayrılır. Aralarından, konakladığınız lokasyona en yakın olanları seçebilir ya da kendi rotanızı oluşturarak kapsamlı bir tur yapabilirsiniz.

Aydın’da gezilecek doğal yerler genellikle milli parklar, mağaralar, plajlar gibi yerlerdir. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Kuşadası ilçesinde yer alır. İl merkezine 100 kilometre mesafedeki milli parka ulaşım Kuşadası ve milli park toplu taşıma araçlarıyla sağlanır. Kuşadası Milli Parkı olarak anılan bölgede, Anadolu’da yetişen 804 bitki türü, 28 memeli hayvan ve 260 kuş türü yer alır. 28 bin hektarlık alana yayılan devasa bir doğal cazibe merkezi olan parkta, botanik tur hizmeti de veriliyor.

Kuşadası Milli Parkı girişindeki Zeus Mağarası içindeki su, tatlı ve tuzlu suyun bir araya gelmesiyle oluşur. Denizden gelen tuzlu su ve dağlarda doğal kaynaktan çıkan tatlı su sayesinde her mevsim yaklaşık 5 derece olur. Bölge halkı mağarada doğal şartlarda oluşan çamurun şifalı olduğuna inandığı için turistler tarafından da bu çamur vücuda uygulanır.

Kuşadası’nda yer alan doğal güzelliklerden bir diğeri de Güvercinada’dır. Denizin ortasındaki ada üzerinde yer alan tarihi kale ve surlar bölgenin sembolü olmuştur. Çünkü tarih boyunca ada her saldırı aldığında kale ve surlar yıkılmaya çalışılmış, fakat en az hasarla bugüne gelebilmiş bir zafer abidesi olarak görülür.

Osmanlı döneminden kalma ve o zamandan beri sadece kadınların kullanımına açık olan Kadınlar Plajı da Kuşadası’nda yer alır. Tertemiz denizi ve incecik altın rengi kumları ile her yıl binlerce misafiri ağırlar.

Aydın merkez ilçeye yaklaşık 95 kilometre mesafedeki Bozdoğan Arapapıştı Kanyonu’na ulaşım için toplu taşıma, taksi ile ya da yürüyüş yaparak ulaşma imkânınız bulunuyor. Bozdoğan ilçesine minibüs ve otobüslerle gittikten sonra kanyona ulaşmak kolaydır. Su sporları ve doğa severlerin Aydın’daki en bilindik lokasyonlarından olan kanyonda tekne turu da yapabilirsiniz.

Sadece Aydın ilinin değil Türkiye’nin de en meşhur plajları arasında yer alan Didim Altınkum plajı merkeze yaklaşık 100 km mesafededir. Toplu taşıma ile aktarmalı bir şekilde minibüs değiştirerek ulaşabileceğiniz lokasyonda sizi altın rengi kumlar karşılar. Yaz aylarında deniz suyu sıcaklığının yaklaşık 23 derece ve yıl boyu güneşli bir belde olması nedeniyle yaz tatilinin uğrak noktalarındandır.

Aydın’da gezilecek tarihi yerler denildiği zaman akla ilk başta şüphesiz antik kentler gelir. İl merkezine yaklaşık 90 km mesafedeki Afrodisias Antik Kenti şehrin sembolleri arasındadır. Karacasu ilçesindeki antik kente toplu taşıma ile ulaşım sağlanabilir. Tarihi, milattan önce 1. yüzyıl sonlarına kadar dayanan antik kentte en önemli yapılar Afrodit Tapınağı, meclis binası, tiyatro ve stadyumdur. “Dünyanın en iyi korunmuş stadyumu” unvanına sahip yapı yaklaşık 30.000 seyirci kapasitelidir. Antik kentin müzesindeki eserler arasında en dikkat çekici olanlarsa Geç Helenistik dönemden kalma Afrodisias Heykeltraşlık Okulu taş eserleridir.

Didim ilçesindeki Milet Antik Kenti, tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olduğu için gelişmiş ve dikkat çekici eserlere sahiptir. Aydın merkezden yaklaşık 100 km uzaktaki antik kentin tarihte, ticaretin yanı sıra felsefe ve sanatla da öne çıktığı bilinir. Milattan sonra 1. yüzyıldan beri varlığını koruyan tiyatrosu, güney agorası (çarşı) ve hamamı meşhurdur. Faustina Hamamı, Roma İmparatoru Marcus Aurelius tarafından eşi için yaptırılmış ve nehir tanrısı Maendros’un adı ile kutsanmıştır. Antik kent ziyaretinizden sonra tam karşıdaki İlyas Bey Külliyesi’ni de görebilirsiniz.

Didim’e adını veren Didyma Antik kenti de dev sütunları, Medusa figürü ve öne çıkan Apollon Tapınağı ile meşhurdur. Dünyanın İon tarzında yapılmış en büyük üçüncü tapınağı olan ve eğlence – kehanet tanrısı Apollon’a adanan kutsal alan görülmeye değerdir. Gorgonlar arasında en ölümcül olan ve bakışları ile taşa çeviren yılan saçlı Medusa da tapınağın koruyucusu olarak taş üzerinde yüksek kabartma olarak korunur.

Aydın merkez ilçeye yaklaşık 60 km mesafedeki Kuşadası Kurşunlu Manastırı’na ilçeden kalkan Davutlar minibüsleri ile ulaşılır. 11. yüzyıldan beri ayakta olan manastırda Bizans etkisiyle inşa edilmiş keşiş odaları, kiler, sur mahzeni ve mutfak korunur. Rumlar tarafından “Panagia Kursunniatissa” olarak anılan ve Meryem Ana’ya adanan manastırda bir de şapel yer alır. Şapel duvarlarındaki tasvirler, İkonoklast yani tasvirin yasak olduğu döneme ait olduğu için sembol ağırlıklı olsa da sonraki dönemden dini tasvirleri de görmeniz mümkündür.

Aydın ziyaretiniz sırasında bu lokasyonlara ek olarak Kuvay-i Milliye Komutanı Yörük Ali Efe Ev Müzesi’ni, Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi’ni ve Nazilli Arpaz Beyler Konağı’nı görebilirsiniz.

Aydın’da Hafta Sonu Ne Yapılır?

  • Aydın’da gezilecek yerler arasından birbirine yakın lokasyonları seçerek kendinize mini bir hafta sonu kültür ya da doğa turu ayarlayabilirsiniz.
  • Deniz kenarı turistik bölgelerde ya da doğa ile iç içe milli park yakınlarındaki pansiyon ve apart otellerde hafta sonu tatili yapabilirsiniz.
  • Kamp yapmayı seviyorsanız sırt çantanızı hazırlayıp Çine vadisi, Sevgi Plajı, Alinda Antik Kenti, Paşa Yaylası ve Madran Dağı gibi yerlerde hafta sonu kampı yapabilirsiniz.
  • Aydın içi ya da Aydın çıkışlı safari, trekking ve atlı turlara katılabilirsiniz. Günübirlik ya da konaklamalı ayarladığınız turlar sayesinde hafta sonunu hem aktivite yaparak hem de yeni yerler görerek geçirmeniz hoş olacaktır.

Aydın Merkezde Neler Var?

Aydın’da gezilecek yerler merkez ilçesinden kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz şekildedir. İlçelere minibüs ve otobüs ile seyahat edebilir, il merkezinde yürüyüş ya da toplu taşıma ile çevreyi keşfedebilirsiniz

Tralleis Antik Kenti merkeze sadece 1 kilometre mesafede olduğu için yürüyerek ulaşım sağlanır. Adı “Halkın Kenti” anlamına gelen bu bölgede hamam, stadyum ve tiyatro gibi yapılar hala ayaktadır. Hamam içerisindeki Latrina (tuvalet) iyi bir şekilde korunmuştur.

Merkeze 3 kilometre mesafedeki Aydın Arkeoloji Müzesi bodrum dahil 3 farklı kattan oluşur. Bölgenin eşsiz tarihine tanıklık eden eserleri burada bir arada kronolojik şekilde görebilirsiniz. Ayrıca çocuklu aileler için bir etkinlik atölyesi de bulunuyor.

Nasuh Paşa Külliyesi mescit, dershane, hamam ve handan oluşur. 1708 yılında inşa edildiği düşünülen han “Zincirli Han” adıyla da bilinir. Bu lokasyon merkez ilçe Köprülü mahallesinde yer alıyor.

Aydın Kaç Günde Gezilir?

Aydın’da gezilecek yerler farklı ilçelerde olduğu için geziyi hangi araçla yapacağınız turu tamamlama süresini etkiler. Motosiklet ile trafik sorunu yaşamadan geziye çıkarsanız yaklaşık 3-4 günde, araba ile yoğun dönemde yaklaşık 4-5 günde turu tamamlayabilirsiniz. Otostop ya da toplu taşıma ile Aydın’ın tamamını gezmek için 5 ile 7 güne ihtiyacınız olabilir.

Aydın’ı gezmek için en ideal zaman yaz ayları olduğundan kendi aracınız ile gelmiyorsanız kiralama şirketlerinden randevu almayı unutmayın. Kendi motosikletiniz ile yola çıkmak istiyorsanız hemen şimdi Kuralkan ile hayalinizdeki modele sahip olup yolculuk hazırlığına başlayabilirsiniz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar