12.2 C
İstanbul
Cuma, Mayıs 3, 2024
spot_img

Balıkesir’de Gezilecek Yerler

Ülkenin en kalabalık şehirlerinden olan Balıkesir, motosikletle seyahat tutkunlarının ziyaret etmek isteyeceği önemli şehirlerden biridir. Özellikle yaz aylarında yoğun turist ağırlayan bölge motosikletle seyahat etmeyi sevenlerin de rotasını çevirdiği lokasyon olarak bilinir.

Balıkesir’de gezilecek yerler arasında güneş, deniz, kum üçlüsüyle birleşen doğal ortam, ilk sıralarda yer alır. Tabiat harikalarının muhteşem manzarasını tamamlayan tarihi ve kültürel doku ise ziyaretçilerde büyük hayranlık uyandırır. Her bölgesi ile keyifli anlara tanıklık edeceğiniz şehri motosikletinizle gezerek pek çok harika ana tanıklık edebilirsiniz. Böylelikle gitmek istediğiniz yere kısa sürede ulaşabilir, birbirinden etkileyici güzellikleri keşfedebilirsiniz.

Balıkesir’de gezilecek yerler merkez civarında ya da doğayla iç içe olan bölgelerde olmak üzere, fazlasıyla geniş bir alana yayılır. Günübirlik ve hafta sonu turlar ya da dinlenme, eğlenme fırsatını yakaladığınız uzun tatiller için “Balıkesir’de nereler gezilir?” hakkındaki detayları inceleyebilir, seyahatinizin her anını dolu dolu yaşayabilirsiniz.

Balıkesir’de En Güzel Yer Neresi?

Doğanın eşsiz güzelliklerine tanık olacağınız Balıkesir, güzel anılar biriktireceğiniz bir şehir olarak öne çıkar. Balıkesir’de gezilecek doğal yerler oldukça fazladır. Özellikle Kazdağı bölgesi oksijen cennetinde olduğunuzu hissettirir. Temiz havasıyla Alplerden sonra gelen Kazdağı Milli Parkı, Edremit ilçe sınırında yer alır. Tarihe tanıklık eden milli park, dünyaca ünlü İlyada eserinde İda Dağı olarak bahsedilir. Tabiat cenneti niteliğindeki yer, Balıkesir’de en güzel yer neresi? sorusuna cevap verir.

Kazdağı Milli Parkı, kamp alanlarıyla da meşhurdur. Ayrıca endemik bitkileri ile de meşhur olan bölgede Mıhlı ve Zeytinli Çayı etrafını dolaşırken, huzurlu bir ortamda olduğunuzu hissetmeniz kaçınılmazdır. Kazdağı Milli Parkı 1994’te milli park yapılmıştır. Nadir türdeki bitkilerle donatılmış ve oksijen seviyesi yüksek olan bölge yaklaşık 20,935 hektar bir alanı kapsar. Tarihteki önemini araştırdığınızda ise Hz. Nuh’un gemisinin burada bulunduğunu ve Truva Savaşı’nın Kazdağı bölgesinde yapıldığını öğrenebilirsiniz. Her yıl ziyaretçi yoğunluğu yaşayan Kazdağı Milli Parkı’nda dağcılık, yamaç paraşütü ve kampçılık gibi birçok sportif faaliyet yapılmaya devam eder.

Balıkesir Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ege ve Marmara Denizine kıyısı bulunan Balıkesir, turizm merkezi olarak öne çıkar. Ada sayısı bakımından birinci sırada yer alan şehir, doğanın mavi ve yeşil tonlarını fazlasıyla hissettirir.

Motosiklet tutkunları “Balıkesir’e gidince ne yapılır?” sorusunun cevabını öğrendikten sonra ziyaretlerini gerçekleştirebilir. Böylelikle zaman kazanarak keyifli bir tatilin tadını çıkarabilirsiniz.

Ulaşım

İzmir, Çanakkale, Bursa ve Kütahya illeri Balıkesir ile komşudur. Karayolu ulaşımında İzmir-Bursa-İstanbul hattı üzerinde olduğu için trafik geçişi yoğun olarak bilinir. Turizm şehri olması ise ülkenin pek çok noktasından ulaşılabilir olmasını sağlar. Balıkesir yaklaşık olarak İstanbul’a 80 km, İzmir’e 90 km, Ankara’ya 550 km, Erzurum’a 1400 km mesafede yer alır.

Ekonomi

Balıkesir’in ekonomisi turizm ile birlikte hayvancılık ve tarımcılık yönünden gelişme gösterir. Zeytin, şeker pancarı, mısır, domates, tütün, biber, karpuz ve pamuk gibi tarım ürünleri ilk sıralarda yer alır. Şehrin iç bölgelerine gidildiğinde küçük ve büyükbaş hayvancılığın yanı sıra tavukçuluğun da yapıldığını görebilirsiniz. Ülkenin kırmızı et ihtiyacının karşılandığı illerin başında Balıkesir gelir. Tarım ağırlıklı gelişen sanayisi ile un, şeker, yem, tarım aletleri, pamuk dokuma, kağıt, elektrik teçhizatları ve aydınlatma gibi üretim faaliyetleri yapılır. Ayrıca sabun, bitki çayı, konserve üretimiyle beraber kereste, kimyasal madde, gübre ve şarap sanayi gelişmiştir. Mermer yataklarının çokça yer aldığı şehir, aynı zamanda Türkiye’nin bor madeninin büyük bir kısmını karşılar.

Coğrafi Yapı ve İklim

Çoğunlukla engebeli düzlüklere sahip olan Balıkesir’in güneyine doğru rotanızı çevirdiğinizde dağlık kısımlar sizi karşılar. Şehir içlerinde ise ovalık alanları çevreleyen düz yollarda sürüş keyfi yaşayabilirsiniz. Motosikletle gezilecek pek çok yeri olan şehirde üç iklimi bir arada görebilirsiniz. Konumu bakımından deniz illerine komşu olan Balıkesir’in Ege ile Marmara kıyılarında ve kuzey kesimlerinde Akdeniz iklimi hakimdir.

Kıyı alanlarında görülen mevsimlerde oluşan sıcaklık farkları oldukça azdır. Yaz aylarında kurak ve sıcak bir hava hissedilirken, kış günlerinde yağışlı ve ılık bir hava hüküm sürer. Şehrin iç bölgelerinde ise karasal iklim vardır. Dağlık alanlarda yazlar serin iken kış ayları oldukça sert geçer. Motosikletle gezi planlarını kış mevsimi dışında yapmanız durumunda, güvenli sürüşler gerçekleştirebilirsiniz.

Yemek Kültürü

Balıkesir tarım, sanayi, hayvancılık ve deniz ürünleri bakımından geniş bir alana sahip olması bakımından zengin bir mutfağa sahiptir. Sebze, meyve ve bakliyat çeşitleri, şehrin yemek kültürünün oluşmasında önemli rol sahibidir. Kırmızı et, süt ve süt ürünleri de yemeklerin çeşitlendirilmesini sağlar. Ayrıca hamur işleriyle beraber tatlı türlerini sevenleri meşhur ve leziz ziyafetler bekler.

Gastronomi turizminin yaşandığı şehir farklı lezzetleriyle gezginleri kendisine hayran bırakmayı başarır. Şehrin ekonomisine katkı sağlayan tarım ve hayvancılık faaliyetleri sayesinde kahvaltılık ürünler geniş bir yelpazede sunulur.

Motosikletinize atlayıp Balıkesir turu yaparken tavsiye edilen mola yeri bol köpüklü ayranı ve enfes tost çeşitlerini deneyebileceğiniz Susurluk olabilir. Tost peyniri, mantı, Bigadiç helvası, ekşi mayadan hazırlanan köy ekmeği, zeytinyağı ve zeytin gibi pek çok organik yiyeceği bu bölgeden alabilirsiniz.

Balıkesir’in en meşhur yemekleri arasında Sura, Balıkesir mantısı, tirit, sarımsaklı bulgur pilavı, keşkek, ada köftesi, kabak çiçeği dolması gibi lezzetler yer alır. Damla sakızlı lorlu kurabiye ve karadut suyu da tatmaya değer lezzetlerdendir.

Konaklama

Güney Marmara’da bulunan şehirde konaklama imkânı oldukça fazladır. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Balıkesir’i gezerken donanımlı otellerde dinlenmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Gezi, iş, eğitim, keşif ve farklı nedenlerden dolayı gezmeyi planladığınız şehirde her bütçeye uygun konaklama yeri vardır. Tatil programı yaparken ister ahşap evleri ister farklı özelliklere sahip otelleri tercih edebilirsiniz.

Balıkesir’in Tarihi ve Turistik Yerleri Nelerdir?

Türkiye’nin zengin tarihine tanıklık eden şehirlerden olan Balıkesir’de, özellikle Osmanlı Camii, eski Rum evleri, antik kent ve kilise gibi mimariler hakimdir. Balıkesir, verimli topraklarıyla geçmişten geleceğe önemli bir bölge olma niteliğine sahiptir.

Araştırmalar neticesinde ilk yerleşimin Balkanlardan gelen topluluklar tarafından oluştuğu gözlemlenmiştir. Misialılar, Lente yerleşerek varlık sürdüren ilk topluluk olarak bilinir. Bizans, Roma, Karesi Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti, Balıkesir topraklarında hüküm süren büyük topluluklardır. 1. Dünya Savaşı’nda işgale uğrayan Anadolu şehirlerinden biri olan Balıkesir, halkın direnişi olan Kuvay-i Milliye hareketi ile Yunan işgalinden kurtarılmıştır. Balıkesir isminin ise 1926 yılında değiştiği bilinir.

Balıkesir’de gezilecek tarihi yerler keşfedilirken, geçmişin izlerini yansıtan mekânlar, kültürel mirasın etkilerini yoğun bir şekilde hissettirir. Merakla Balıkesir’in tarihi ve turistik yerleri nelerdir? sorusuna cevap bekleyenlere işte tavsiyeler:

  • Oruç Bey Mescidi
  • Zağnos Paşa Camii
  • Çınarlı Camii
  • Agia Paraskevi Manastırı
  • Ayışığı Manastırı
  • Kirazlı Manastırı
  • Panaya Kilisesi
  • Agios Yannis Kilisesi
  • Ayazma Kilisesi
  • Antandros Antik Kenti
  • Zeus Altarı
  • Daskyleion Antik Kenti
  • Tahtakuşlar Etnografya Müzesi
  • Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi

Tarihi yansıtan mimari yapıların yanı sıra doğal oluşum örnekleri de merakınızı artıran niteliktedir. Yazören Mağarası, yaklaşık 25 metre yükseklikte olup içeriyi dolaşırken göreceğiniz dikitler ve sarkıtlar büyüleyici bir manzara sergiler. Mağaranın cezbediciliğini artıran diğer bir özellik ise bahar ve kış aylarında görülen su akışının değişmesidir.

Tarihi çeşmeler, kaleler ve kuleler de tarih meraklılarında hayranlık uyandıran yapılar arasındadır. Osmanlı ve Rum mimarisinden izler taşıyan Ayvalık evleri de yerli-yabancı turistlerin dikkatini çeker. Cunda Adası’nda yer alan Ayvalık tarihi evleri hem bitişik yapılarıyla hem de rengarenk görünümleriyle fotoğraf albümlerinde yer almaya aday yapılardır.

Çanakkale’de destansı bir mücadele veren Seyit Onbaşı’nın mezarı Havran ilçesindedir. Balıkesir’e yolu düşen motosikletli seyyahlar, Seyit Onbaşı’yı mezarı başında anabilirler.

Balıkesir’in eşsiz güzelliklerini keşfedebileceğiniz Bajaj ve Kanuni motosiklet modellerini, Ekuralkan.com’un zengin yelpazesinden seçerek, performans ve bütçe beklentilerinize uygun ürünü anında sipariş verebilirsiniz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar