14.4 C
İstanbul
Perşembe, Mayıs 2, 2024
spot_img

Bilecik’de Gezilecek Yerler

Marmara Bölgesinin güneydoğusundaki illerden biri olan Bilecik, Marmara Bölgesi başta olmak üzere Ege, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin kesiştiği önemli bir konumda yer alır. Motosiklet yolculuğunuza başlamadan önce Bilecik’de gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilir, planlı ya da spontane sürüşlerin keyfine varabilirsiniz. Motosikletinizin rotasını, Türkiye’nin küçük illerinden biri olan Bilecik’e çevirdiğiniz andan itibaren hem şehrin merkezinde hem de ilçelerinde gezebileceğiniz birçok mekan karşınıza çıkar. Doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi ve kültürel yerleri gezmeyi sevenler için sayısız seçenek sunar. Özgürce seyahat edebilen motosiklet tutkunları için trafik yoğunluğu ya da sıkışıklığı gibi durumlar sorun değildir. Özellikle günübirlik veya hafta sonu gerçekleştirilen kısa süreli gezilerde bir sırt çantası bile yeterli olabilir. Ayrıca uzun soluklu seyahat planlarınız için motosikletinizin aksesuarı niteliği taşıyan yan ve arka kasa ekipmanlarını tercih edebilirsiniz.

Motosiklet ile Bilecik Merkezde Gezilecek Yerler

Küçük bir şehir olmasına rağmen Bilecik merkezde gezilecek yerler bir hayli fazladır. Motosikletle gerçekleştireceğiniz Bilecik seyahatinde fotoğraf makinesinin deklanşörüne basmak üzere sıkça mola vermeniz gerektiğini fark edebilirsiniz. Bu sayede kültürden mimariye, tarihten sanata kadar hayranlık uyandıran kareleri ölümsüzleştirme şansınız doğar. Ayrıca yemyeşil doğası ve oldukça temiz havasıyla da misafirlerini karşılayan şehrin tüm güzelliklerini karış karış resmedebilirsiniz.  

Şehir merkezinden biraz uzaklaşmak isteyip, en büyük ilçesi Bozüyük’e geldiğinizde mola verebileceğiniz Sarar Alışveriş Merkezi hem dinlenip yemek yiyebileceğiniz hem de alışveriş ya da aktivite gibi çeşitli ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir yerdir.

Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında motosikletli gezginleri hem serinleten hem de eğlendiren Bilecik Belediyesi Su Eğlence Dünyası, havuz ve kaydırak gibi aktivitelere imkân veren geniş Aquapark alanı sayesinde tatilinizi keyfe dönüştürür.

Bilecik Neden Önemli?

Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu Söğüt, tarihin en eski dönemlerinden itibaren pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Bilecik’in il sınırları içindedir. Antik Çağ uygarlıklarının izlerini taşıyan Bilecik sırasıyla Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin yerleşim yeri olmuştur. Şehir merkezine doğru yol alan seyahat severlerin netleştirmek istediği hususların başında ise Bilecik merkezde neler var? sorusunun cevabı gelir. Ayrıca Kurtuluş Savaşı sırasında oldukça çetin mücadelelerin verildiği şehir, Cumhuriyetin kuruluşuna önemli katkı sağlayan I.İnönü ve II.İnönü zaferlerinin kazanıldığı bölgedir. Aynı zamanda coğrafi konum özelliğiyle de iller arası geçiş güzergahında bulunan Bilecik, Türkiye’nin dört ayrı bölgesinin kesiştiği lokasyonda yer alır. Motosikletli sürüş rotasını Ankara’dan Bursa yönüne, Eskişehir’den Bolu’ya ve Kütahya’dan Sakarya’ya doğru planlayanlar için Bilecik ili, oldukça aktif bir geçiş noktasıdır. Seyahatleriniz sırasında hem şehrin merkezinde hem de yolunuzun geçtiği ilçelerde yer alan kültürel, tarihi ve doğal güzellikleri yakından görme fırsatını yakalayabilirsiniz. Geçmişin miras değerlerinin, Bilgi Çağı ya da Teknoloji Çağı ifadeleriyle tabir edilen 21. yüzyıla taşındığı ilde cami, medrese, idadi, han, türbe, saat kulesi ve müze gibi birçok tarihi dokuyu keşfedebilirsiniz.  

Bilecik’de Ne Yenir?

Bursa, Eskişehir, Sakarya, Bolu Kütahya ve Ankara illeriyle çevrili şehrin hem merkezi hem de çevre lokasyonlarını ziyaret etmeyi planlayanların sıklıkla merak ettiği konulardan biri de “Bilecik’de ne yenir?” sorusudur. Yöresel mutfağı, mükemmel lezzetleri ve eşsiz sunumlarıyla zengin çeşitliliğe sahip Bilecik’in meşhur yemek seçeneklerine aşağıdaki listeden göz atabilirsiniz:

  • Bıldırcın Kebabı: Özel zamanların yemeği olarak da tercih edilen kebap türü için tütsülenen bıldırcınlar, düdüklü tencerede lokum kıvamında pişirilir. Farklı ve aromatik baharatların ilave edilmesinin ardından fırınlanarak sunuma hazırlanır.
  • Nohutlu Kebap: Etin yufkayla birleşiminden meydana gelen ve üzerinde nohutla servis edilen kebap çeşidi, yöresel tarifler arasında öne çıkar.
  • Bilecik Güveci: Bilecik’in bölgesel tatları arasında yer alan kuzu etli güveç, soğan, patates ve tereyağı eşliğinde mükemmel bir yemeğe dönüşür.
  • Ovmaç Çorbası: Bilecik’in en önemli lezzetlerinden olan çorbanın içerisine kıyma, domates, soğan ilavesi de yapıldıktan sonra üzerine acı pul biber ya da tereyağlı kırmızı biber dökülerek servis edilir. Ağızlara layık Ovmaç Çorbasını ister sıcak isterseniz soğuk olarak içebilirsiniz.
  • Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası: Mercimek ve el yapımı eriştenin kullanıldığı yöresel çorba, et suyu ile pişirilen enfes bir ana yemektir. Üzerine dağ eriği ve kızılcık kurusu malzemeleri ile hazırlanarak dökülen özel soslu çorba, ekşi tatlardan hoşlananlar için idealdir.
  • Bilecik Nohutlu Mantı: İçerisine nohutlu malzeme yerleştirildikten sonra kapatılarak pişirilen mantı türü, tavuk suyu ile servis edilir. Yörenin vazgeçilmez lezzetlerini denemek isteyenler için ideal seçenklerdendir.
  • Bozüyük Mantısı: Bilecik’in Bozüyük ilçesine has mantı tarifinin ana malzemesi mercimek ve kırmızı biberdir. Üzerine tereyağı ve sarımsaklı yoğurt eklendikten sonra sunumun tadına varabilirsiniz.
  • Yunus Erikli Ekşili Biber Dolması: Bilinen pek çok dolma tarifine göre oldukça farklı bir lezzetle tanışmanızı sağlayan yemek, su içerisinde piştikten sonra kızılcık ve dağ eriği eşliğinde sofralara ulaşır.
  • Gök Fasille: Soğan, salça ve türlü baharatlar kullanılarak hazırlanan yemek yazın kurutulan taze yeşil fasulye ile yapılır. Yöresel tadıyla özellikle akşam sofralarını donatan yemek çeşidini mutlaka denemeniz tavsiye edilir.
  • Huris Tepsi: Tepsinin ortasındaki muhteşem bonfile lezzetini çepeçevre saran pilavlı tarif hem gönülleri fetheden hem de damaklarda yer eden bir yemektir. Salça, su ve baharat karışımında pişen bonfileler, pilav eşliğinde unutamayacağınız yemeklerden olmaya adaydır.
  • Zırz: Ispanağı, soğan, Çerkez tuzu ve leziz baharat türleriyle buluşturan bölgesel tarif, sebze tadına aşina olanların oldukça hoşlanacağı kavurma tarzı bir yemektir.
  • Parmak Köftesi: İnce köftelik bulgurla hazırlanan yemek içli köfteyi andırmakla birlikte irmik, salça, sarımsak ve türlü baharatlar ilave edilerek hazırlanan enfes bir lezzettir.

Motosikletinizle birlikte gerçekleştireceğiniz Bilecik seyahatinde; Cevizli Büzme Tatlısı, Huris Tepsi, Nişasta Helvası ve Bilecik Pazaryeri Helvası gibi damakları şenlendiren tatlı alternatiflerini deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca gezi ve tatil sürecindeki kahvaltı saatlerini keyfe dönüştürebilir, ekşi mayalı ekmek, az tuzlu peynir ve ev yapımı reçel çeşitlerinin de yer aldığı hem yöresel hem de doğal besinleri afiyetle tüketebilirsiniz.

Bilecik Gezilecek Tarihi Yerler

Bilecik’de gezilecek tarihi yerler oldukça fazladır. Adeta sanat değeri taşıyan mimari yapılardan, kültürel mirasın zengin örneklerine kadar sayısız mekanı ziyaret etme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Bey’in babası Ertuğrul Bey’in türbesini ziyaret etmeyi arzu eden motosiklet gezginleri, Söğüt ilçesinde yer alan Ertuğrul Gazi Türbesi’ne uğrayabilir.

Ahilik inancının sembolü olarak bilinen hatta Bilecik ile bütünleşen ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş zamanlarına damgasını vuran din bilgini Şeyh Edebali Türbesi, kentin merkezinde yer alır.

Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildikten sonra restore edilen iki katlı eski jandarma binası, Bilecik Müzesi olarak halkın ziyaretine açıktır. Kurtuluş Savaşının ardından alt katı hapishane ve üst katı adliye şeklinde düzenlenen yapıyı meydana getiren hücre, koğuş, oda, ambar ve hamam bölümleri görülmeye değer. Ayrıca binanın içerisinde hükümlü ve sanıklar için ayrılan iki ayrı avlunun varlığı dikkat çekicidir.  

Yaşayan Kent Müzesine uğrayan gezginler ise bölgede yaşayan toplulukların gelenek ve göreneklerine ait kültürel dokuyu hissederek gözlem yapma imkânı bulur.

Şehrin simgesi haline gelen Bilecik Saat Kulesi, Eskişehir yönünden Bilecik merkezine doğru yapacağınız sürüşlerde, fotoğraf karelerindeki yerini almaya hazır bekler.

Bilecik merkez, İstiklal Mahallesinden geçerken Osmanlı Devleti’nin 18. yüzyıla ait mimarisini yansıtan iki katlı kıymetli eseri olan Aşevi binasını ücretsiz gezebilirsiniz.

Osmanlı döneminde ortaokul olarak kullanılan Rüştiye Mektebi, tarihin yetiştirdiği genç nesillerin kültürel gelişimine ve eğitimine tanıklık eder niteliktedir.

Motosikletle yolculuk rotasını şehir merkezine yaklaşık 22 km mesafede bulunan Bozüyük ilçesine çevirdiğinizde ise önceki haliyle Albay İbrahim Çolak köşkü yeni haliyle Bozüyük Müzesi sizleri karşılar. Ayrıca Bozüyük’ten Eskişehir yönüne devam ederken ulaşabileceğiniz Türk Milleti’nin özgürlük mücadelesinde yitirdiği pek çok şehidini simgeleyen Metristepe Zafer Anıtı ve şehitlik alanına mutlaka uğramanız önerilir.

Seyahat istikametiniz Bolu-Bilecik yolu üzerinden geçecekse Gölpazarı ilçesinde yer alan Mihal Bey Hanını görmenizi tavsiye ederiz. Bozüyük’teki Kasımpaşa Cami, Söğüt’deki Kaymakam Söğüt Çeşmesi, Belekoma Kalesi, Vezirhan’daki Köprülü Mehmet Paşa Cami, şehir merkezinde Orhan Gazi Cami, Hamidiye Cami, Çelebi Sultan Mehmet Cami görülmeye değer tarihi mekanlar arasında yer alır. Ayrıca rotasını Osmaneli ilçesinden Camikebir Köyüne çevirenler 19. yüzyılın sonlarında yaptırılan Hagios Georgios Rum Ortodoks Kilisesini yakından görebilir.

Yüzölçümünün küçüklüğüne nazaran tarihin ve kültürün merkezine yerleşen Bilecik gezinizde pek çok yeri keşfedebilir, yeşilin, şelalelerle, göletlerle ve mavi göklerle buluşan tabiat harikalarına tanıklık edebilirsiniz. Bilecik’de gezilecek yerler planınızı gerçekleştirmek üzere Bajaj ve Kanuni marka motosiklet modellerini Ekuralkan.com üzerinden inceleyebilir, dilediğiniz ürünü hemen sipariş verebilirsiniz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar