13.4 C
İstanbul
Perşembe, Mayıs 2, 2024
spot_img

Bingöl’de Gezilecek Yerler

Özgür ve keyifli seyahat etmeyi sevenlerin ulaşım tercihleri arasında yer alan motosiklet, gezi ve tatil programlarını gerçeğe dönüştüren mükemmel bir alternatiftir. Küçük molalar vererek stresten uzaklaşmayı arzu ettiğiniz zamanlarda ya da uzun soluklu tatil isteklerinizde Bingöl’de gezilecek yerler listesini uygulamaya koyabilirsiniz.

Kendisine ait aracı olmayan iki teker tutkunları için özel olarak sunulan imkânlar arasında, motosiklet kiralama olanağı da mevcuttur. Trafik sorununun yanı sıra park yeri sorunu bile yaşatmayan motosiklet yolculukları sırasında zamandan tasarruf etmeniz mümkündür. Ayrıca profesyonel ya da amatör kullanıcıların hava ve yol koşullarını da dikkate alarak gerçekleştireceği tedbirli sürüşler ile Bingöl sınırları içerisindeki keşif yolculuğunu güvenle tamamlayabilirsiniz.

Bingöl Merkez Gezilecek Yerler

Muş, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Diyarbakır ve Tunceli illeriyle çevrili olan Bingöl’de karasal iklim hâkimdir. Şehrin merkezi ile civar ilçeleri özelinde gezi hazırlıklarına başlayanlar, hava ve yol koşullarının elverişli olduğu bahar ya da yaz ayları için plan yapabilir.

Bingöl merkez gezilecek yerler rehberliğinde gitmekten keyif alacağınız ve yeni deneyimler yaşayacağınız önemli noktalara kolayca ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda kış turizminin de merkezi konumunda yer alan Bingöl seyahatinizde kayak, dağcılık ve kamp gibi pek çok aktiviteye katılmanız mümkündür. Termal ve kaplıcalar yönünden de oldukça zengin olan Bingöl, gezi tutkunları için birçok alternatif sunar.

Motosikletinizin rotasını Bingöl’ün merkezine çevirdiğiniz anda karşınıza çıkan Kallium AVM ve Binmax AVM sayesinde etkinlik, alışveriş, yeme ve içme gibi pek çok aktiviteyi aynı ortamda gerçekleştirebilirsiniz.

Beyazıt Caddesi üzerinde yer alan şehrin en büyük parkı Bingöl Kültür Park, yeşilliği ve temizliği ile mola severlerin dinlenmesine olanak tanır. Bingöl şehir merkezindeki Gayt Çayı üzerine konumlandırılan DSİ’ye ait dinlenme parkı, dinlenmek üzere mola verebileceğiniz ve doğayla baş başa kalabileceğiniz sakin bir ortamdır. Bingöl merkeze 7 km kadar kısa bir mesafede bulunan Abdülkadir Sarı Dinlenme Parkı’nın yemyeşil ortamında huzur bulabilirsiniz. Ayrıca yiyecek ve içecek gereksinimlerinizi karşılayabilirsiniz.

Bingöl’de Ne Yenir?

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en güzel şehrine motosikletiyle gezi yapmayı planlayanlar “Bingöl’de ne yenir?” hakkında detaylı bir listeyle karşılaşır. Rotanızı Bingöl’e doğru çevirdiğiniz andan itibaren gerek beslenme alışkanlıklarına gerekse damak zevkine hitap eden birçok yemek türünü bulabilirsiniz. Ayrıca tatlı, hamur işi, salata, aperatif ve doğal kahvaltılık ürün seçenekleriyle de zenginleşen Bingöl mutfağı sayesinde lezzet anlayışınızı farklı bir boyuta taşıyabilirsiniz.

  • Köz ateşi üzerinde pişirilen bulgurlu yemek çeşidi olan keldoş, tadını unutamayacağınız Bingöl lezzetleri arasında yer alır.
  • Pirinç, tereyağı ve ayran malzemeleriyle enfes bir lezzete dönüşen mastuva yemeğinin, Bingöl ziyaretinde mutlaka denenmesi tavsiye edilir.
  • Mayasız bir hamur işi olan gömme, dumanı üstünde yiyecekleri tercih edenlerin özel seçimi olabilir.
  • Oldukça eski dönemlere dayanan tutamaç çorbası ise Bingöl’ün yöresel tatları arasında en önemlilerinden biridir.
  • Ayran ya da diğer adıyla aşı çorbası, deneyenlerin içini ferahlatan lezzetiyle damaklarda yer eder.
  • Geleneksel lezzet keyfinden ödün vermeyenlerin mutlaka tüketmesi önerilen sorina pel, yufka ekmeği, yoğurt, sarımsak, tereyağ ve tuz karışımıyla yapılan mükemmel bir tarif olarak öne çıkar.
  • Doğal ve sağlıklı besicilik yöntemiyle yetişen hayvanlardan elde edilen etler ile yoğrulan Bingöl çiğ köftesi, ağızlarda tarifsiz bir his bırakır.
  • Kavurma sevenlerin olmazsa olmazlarından olmayı başaran Bingöl kavurması da lezzetini doğal besicilik ürünlerinden alır ve sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olmayı başarır.
  • Arıcılık faaliyetlerinin de yapıldığı Bingöl’ün doğal ballarını afiyetle tüketebilir, sevdiklerinize tatlı bir hediye götürebilirsiniz.

Bingöl’ün Tarihi Yerleri ve Doğal Güzellikleri

Bingöl tarihi yerleri ve doğal güzellikleri ile görenlerde hayranlık uyandıran eşsiz örneklerle doludur. Şehirde Antik Çağ’dan itibaren başlayan tarihi izler, Osmanlı Dönemi’ne ait eserlerle birlikte kalıcılığını korumaya devam eder.

Binlerce yıllık mirasın izlerini taşıyan Kığı İlçesi, antik yapılarıyla görülmeye değer tarihi keşif bölgesidir. Kültür ve tarih keşiflerine hayranlık duyanlardansanız Bingöl Ulu Camii ya da İsfahan Camii olarak da bilinen şehrin en büyük cami eserini ziyaret edebilirsiniz. Bingöl Kent Ormanı yorgunluk atmak ve yeşilin binbir tonuyla huzur bulmak isteyenler için eşsiz bir görünüme sahiptir.

Tarih ve kültür turlarının vazgeçilmez noktalarından biri olan Sebeterias Kalesi, Urartular Dönemi’nden bugüne ulaşan kale, sur, taş ve çeşitli antik kalıntılarından oluşur. Kığı ilçesinin Görgüç Tepesi’ne inşa edilen Kığı Kalesi, zorlu tırmanışla ulaşılabilen tarihi kalıntıları ve doğal oluşumlu kayalıkları ile oldukça etkileyicidir.

Engebelik araziler üzerine kurulu bir şehir olan Bingöl’de yer yer dağlık ve tepelik yükseltilerin olduğu, aynı zamanda virajlı yolların bulunduğu bir bölgedir. Dağlarla çevrili Bingöl’de 1500 ila 2000 metre yüksekliğe sahip tepeler ile 2000 ila 3000 metreyi aşan dağların yanı sıra 1000 metreden aşağı olmayan ovaları, doğa harikası niteliğindeki manzarasıyla öne çıkar.

Motosiklet turları ya da bireysel gezileriniz sırasında, deklanşöre dokunduğunuz her anı ölümsüzleştirebilirsiniz. Seyir ve manzara noktası olarak öne çıkan Kale Tepesi mevkiinde, izlemeye doyamayacağınız gündoğumu ve günbatımı vakitlerini fotoğraf karelerine sığdırabilirsiniz. Dağların zirvesinin ulaştığı noktada yer alan doruklar ve yüksek kısımlarındaki buzul gölü oluşumları, görenleri kendine hayran bırakır. Dağların eteklerini kaplayan moren kalıntıları ise çıplaklığın takip ettiği ormansız kısımlarla da dikkat çeker.

Çoğunluğu meşe ormanlarıyla kaplı yolculuğunuzda temiz havayı içinize çekmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Peri Suyu ve Göynük Suyu arasında kalan bölgede yer alan volkanik oluşumlar ise yükselti ve çukurluk alanları oluşturmakla birlikte kıvamlı lavların varlığını da gözler önüne serer.

Seyahatiniz sırasında Fırat Nehri’nin en büyük kolu olan Murat Nehri üzerinde kurulan beş ayrı barajı görebilirsiniz. Karlıova-Bingöl karayolunun 25.km’sinde yer alan Kös Kaplıcaları, sağlık turizmine ilgi ve ihtiyaç duyanları karşılar. İsmini aldığı Çır taşının içerisinden akan ve 50 metre yükseklikten aşağı süzülen Çır Şelalesi’nin heybetli görünümünü fazlasıyla etkileyicidir. Bilecik anayolu üzerinden Ilıca Buzağı Uzundere Köyü’ne doğru ayrıldıktan ve yaklaşık 10 km’lik tırmanış yolunun ardından şelaleye ulaşabilirsiniz. Bölge, günübirlik gezilerde kendi imkânlarınızla hem kamp hem de piknik yapmanız için uygundur. Ancak yolun rahat olmasına rağmen taş ve kaya parçalarının yuvarlanmasına neden olabilen heyelan riskine karşı tedbirli olunması önemlidir.

Bingöl’de Nereler Gezilir?

Bingöl seyahatini motosikletiyle gerçekleştiren gezginlerin ziyaret edebileceği pek çok alternatif mevcuttur. Tabiat manzarasıyla unutulmaz hisler yaşatan Sülbüs Dağı, zorlu tırmanışları sevenlerin durağı olabilir. Bol oksijenli havasıyla tanınan Şerafettin Dağları’ndan geçerken büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkla uğraşanların farklı yaşamlarına ve hikayelerine tanıklık edebilirsiniz. Ayrıca misafirperverliğiyle bilinen yöre halkının organik ve leziz ikramları ile sürüş enerjinizi ikiye katlayabilirsiniz.

İklimin etkisiyle aşınan ve şekillenen doğal oluşumlu taşları görmek üzere Buban Bacaları’nı ziyaret edebilir, Yüzen Adalar Tabiat Anıtı’nın harika görünümüyle mest olabilirsiniz. Zağ mağarası, Kığı Çiçektepe Köyü Mağarası ve Kalkanlı Mağarası ise doğa kaşiflerini adeta büyüler.

Bingöl’de gezilecek yerler programınızı özel bir zevke dönüştüren Ekuralkan.com’un sunduğu cazip fırsatları değerlendirebilir, beklentilerinize ve tercihlerinize uygun Bajaj ya da Kanuni motosiklet modelini hızlıca sipariş verebilirsiniz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar