12.9 C
İstanbul
Salı, Nisan 30, 2024
spot_img

Edirne’de Gezilecek Yerler

Türkiye’nin sınır kentlerinden biri olan Edirne, Yunanistan ve Bulgaristan ile komşu bir il olarak önemli bir konuma sahiptir. Motosiklet tutkunları tarafından da sık ziyaret edilen rotalar arasında yer alan Edirne; tarihi, doğal ve turistik mekanları ile dikkat çeker. Özellikle Edirne Merkez gezilecek yerler bakımından bir hayli zengindir. Çeşitli kültürlerin izlerini taşıyan mimari eserlerin yanı sıra kent, Osmanlı dönemine ait çok sayıda ibadethane ve tarihi eser de barındırır.

Trakya bölgesinde yer alan Edirne, yaz turizminin gözde lokasyonları arasında da yerini alır. Ege Denizi’ne kıyısı olan ilçelere sahip olan Edirne’nin, özellikle Keşan ilçesine bağlı Erikli bölgesi oldukça meşhurdur. Kamp severlerin de akın ettiği rotalar barındıran şehir, dört mevsim ziyaret etmeye uygun özellikler taşır.

Kış aylarında büyüleyici kar manzaralarına ortak olabileceğiniz Edirne’de, bahar aylarında ise yeşilin her tonuna tanıklık edebileceğiniz doğal alanlarda vakit geçirebilirsiniz. Motosiklet kiralayarak tüm bu bölgelere rahatlıkla ulaşabilir, Edirne’de keyifli günler yaşayabilirsiniz.

Edirne’nin Nereleri Meşhur?

Edirne tarihi yerleri ve doğal güzellikleri ile yıl boyu yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan kentler arasında yer alır. Siz de bu kenti ziyaret etmeyi planlıyorsanız Edirne’de mutlaka gezip görmeniz gereken yerler arasında aşağıdaki yerler öne çıkar:

  • Selimiye Cami: Sadece Edirne’nin değil Türkiye’nin en meşhur tarihi yapıları arasında yer alan Selimiye Cami, Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak bilinir. Edirne’nin merkezinde konumlanan yapı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan eserler arasındadır. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapan cami; eşsiz süslemeleri, hat ve çini işçilikleri, görkemli minareleri ve avlusu ile göze çarpar. Siz de motosiklet kiralama olanaklarından faydalanarak bu eşsiz camiyi yakından görebilir, Edirne seyahatinizi taçlandırabilirsiniz.
  • Erikli: Edirne’de deniz keyfi yapmak isterseniz Erikli’yi mutlaka görmelisiniz. Turkuaz rengi denizi ile tam bir sahil kasabası görünümünde olan belde, özellikle günübirlik ziyaretler için sıklıkla tercih edilir. Mavi bayraklı bir plaja sahip olan Erikli Köyü, Saros Körfezi’nin en güzel bölümünü oluşturur. Altın rengi kumlarında güneş keyfi yapabileceğiniz bölgede, dilerseniz adrenalin dolu deniz sporu aktivitelerine de katılabilirsiniz. Turizm olanaklarının oldukça gelişmiş olduğu Erikli’de çok sayıda otel, restoran ve gece kulübü de bulunur.
  • Enez Kalesi: Edirne’nin tarihi eserleri arasında öne çıkanlarından biri olan Enez Kalesi, kente 80 km mesafede misafirlerini ağırlar. Yüksek bir tepede, eşsiz bir manzara bakan bir konumda yer alan kalenin geçmişi antik çağlara kadar uzanır. İçerisinde bir adet kilisenin de yer aldığı yapı, Meriç Nehri manzarasına sahiptir. Motosiklet yolculuğu ile kalenin bulunduğu bu tepeyi dilediğiniz zaman ziyaret edebilir, tarihi atmosfere ve ihtişamlı manzaralara tanık olabilirsiniz.
  • II. Bayezid Köprüsü: Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapan ve dönemin oldukça önemli merkezlerinden biri olan Edirne, bu nedenle çok sayıda Osmanlı eserine sahiptir. Osmanlı padişahlarından II. Bayezid tarafından 15. yüzyılda yaptırılan köprü de kentin sembol yapıları arasında yerini alır. Tunca Nehri üzerinde inşa edilen köprü, 6 metrelik genişliğe ve 100 metrelik uzunluğa sahiptir. Mimar Hayrettin tarafından yapılan köprünün inşasında kesme taşlar kullanıldığı bilinir. Beş adet sivri kemere sahip II. Bayezid Köprüsü, Edirne ziyaretinizde gezebileceğiniz önemli yapılardandır.
  • Uzunköprü: Ergene Köprüsü olarak da bilinen bu yapı, Edirne’nin simge tarihi eserleri arasında bulunur. Dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğine sahip Uzunköprü, Ergene Nehri üzerinde yer alır. Sultan II. Murat tarafından 15. yüzyılda Mimar Muslihiddin Usta’ya yaptırılan köprünün uzunluğu 1392 metreye ulaşır. Yapıldığı dönemde oldukça stratejik bir öneme sahip olan Ergene Köprüsü, Anadolu ile Avrupa arasında bir bağlantı noktası olma özelliği gösterir. 172 göze sahip köprü, tarih boyunca pek çok restorasyondan, genişletme ve onarım çalışmalarından geçmiştir. Ayrıca köprünün üzerinde çeşitli hayvan figürlerine sahip kabartmalar da mevcuttur.

Edirne’nin Nereleri Gezilir?

Edirne pek çok farklı alanda öne çıkan özellikleri ile bilinir. Yaz tatili yapılacak deniz kenarı bölgelerinin yanı sıra, şehir merkezinde de çok sayıda turistik yer mevcuttur. Tarihle iç içe bir yolculuk yapmak istiyorsanız rotanızı ona göre belirleyebilir, deniz veya doğa tatili içinse farklı alanlara yönelebilirsiniz. Denize girmek istiyorsanız Keşan ilçesini tercih edebilir, mavi bayraklı sahillerde dalgalarla buluşabilirsiniz. Saros Körfezi de bölgede temiz suları ile öne çıkan koyları ile dikkat çeker. Burada bulunan Mecidiye Sahili, bembeyaz kumları ve sakin denizi ile tatilseverleri memnun eder.

Edirne’de doğa ile iç içe bir seyahat geçirmek isterseniz doğal tabiat parklarını ziyaret edebilirsiniz. Keşan ilçesinde yer alan Gökçetepe Tabiat Parkı’nda kuş sesleri eşliğinde keyifli saatler geçirmeniz mümkün olur. Tunca ve Meriç nehirlerinin kenarlarında piknik yapabilir, farklı bitki türlerini yakından görebilirsiniz.

Edirne’de tarih dolu bir yolculuk yapmak isterseniz yine pek çok alternatif sizi bekler. Farklı medeniyetlere ait çok sayıda ibadethaneyi barındıran kentte; Edirne Büyük Sinagogu’nu, Üç Şerefeli Cami’yi, Bulgar Kilisesi’ni ve Bahai Evi’ni görmeniz mümkündür. Bölgenin tarihi geçmişini ve eserlerini bir arada görmek içinse kentte yer alan müzeleri tercih edebilirsiniz. Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Lozan Anıtı ve Müzesi, Edirne Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Edirne Sağlık Müzesi ve Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi, Edirne’de gezebileceğiniz yerler arasında bulunur.

Kente yaptığınız ziyaretin ardından Edirne’ye özgü bir hatıra veya sevdiklerinize hediyelik eşya almak isterseniz de Ali Paşa Çarşısı’nı, Erasta AVM’yi, Selimiye Arastası’nı ve Saraçlar Caddesi’ni mutlaka gezi rotanıza eklemeniz tavsiye edilir. Tüm bu zengin tarihi eserleri, gezilecek yerleri, tarihi mekanları, alışveriş merkezleri ve müzeleri ile Edirne’de pek çok farklı aktiviteyi tek bir seferde gerçekleştirmeniz mümkün olur.

Edirne’de Ne Yenir?

Edirne, tarihi yerleri ve doğal güzelliklerinin yanı sıra nefis tatlara ev sahipliği yapan mutfağı ile de öne çıkar. “Edirne’de ne yenir?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız aşağıda yer alan yemek çeşitlerine göz atabilirsiniz:

  • Edirne Tava Ciğeri: Kentin en popüler lezzeti olan tava ciğeri, incecik kesilen ciğerlerin kızgın yağda kızartılması ile hazırlanır. Yol üstü lokantalarında veya Edirne’nin meşhur restoranlarında bu benzersiz lezzetin tadına bakabilirsiniz.
  • Kavala Kurabiyesi: Tereyağı, un, badem ve pudra şekeri ile hazırlanan Kavala Kurabiyesi, ağızda dağılan formu ve lezzetli tadı ile öne çıkar. Bu kurabiyeyi hem Edirne’de tadabilir, hem de sevdiklerinize hediye etmek üzere paket olarak satın alabilirsiniz.
  • Mutancana: Edirne’de yiyebileceğiniz öne çıkan bir başka lezzet ise Mutancana olur. Osmanlı mutfağına ait bir tat olan bu yemek, zengin içeriği ile dikkat çeker. Et, badem, kuru meyveler ve arpacık soğanın enfes uyumundan oluşan Mutancana, Edirne’nin yöresel yemekleri arasında ilk sıralarda gelir.
  • Elbasan Tava: Arnavut mutfağına ait bir yemek olan Elbasan Tava, et ve yoğurdun fırınlanması ile hazırlanır. Özel bir sos eşliğinde fırınlanan yemek, uzun süre damaklarınızda kalacak bir lezzet sunar.

Siz de bu lezzetli yemeklerin tadına bakabileceğiniz bir Edirne seyahati planlıyorsanız Ekuralkankan’ın avantajlı olanaklarını değerlendirerek motosiklet kiralayabilirsiniz. Kanuni veya bajaj motosiklet modellerini inceleyerek sizin için ideal bir araç seçimi yapabilir, unutulmaz bir Edirne tatiline imza atabilirsiniz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar