13.3 C
İstanbul
Pazartesi, Nisan 29, 2024
spot_img

Düzce’de Gezilecek Yerler

Düzce, Batı Karadeniz’de yer alan bir şehirdir. Denize kıyısı olan Düzce, Zonguldak, Sakarya ve Bolu illerine komşudur. Düzce’nin doğusunda Zonguldak, güneyinde Bolu ve batısında Sakarya illeri bulunur. 1999 yılında il statüsü kazanan şehir, yemyeşil doğası, tarihi eserleri ile turizm açısından Türkiye’nin popüler şehirlerindendir. Düzce’nin önemli merkezlere yakın konumda olması da şehrin öne çıkmasının bir başka sebebidir. Marmara Bölgesi’ne oldukça yakın konumda bulunan Düzce İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Ankara gibi önemli merkezlerden ziyaretçi akınına uğrar. Düzce’nin nereleri gezilir diye merak ediyorsanız tatile çıkmadan kendiniz için bir gezi listesi hazırlayabilirsiniz.

Düzce Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Düzce hakkında bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Düzce, Marmara Bölgesi sınırında, Ankara, Bursa, Sakarya, İstanbul, Bolu gibi illere yakın konumdadır.
  • Düzce, İstanbul’a 217 km uzaklıktadır. İstanbul’dan yaklaşık 2 saat 30 dakikalık bir yolculuk ile Düzce’ye varmak mümkündür.
  • Düzce, Ankara’ya 236 km mesafede bulunur. Ankara’dan Düzce’ye 2 – 3 saatlik bir seyahat ile ulaşılabilir.
  • Düzce, İzmir’e 574 km mesafede yer alır. İzmir’den 5 saatlik bir seyahat ile Düzce’ye varılabilir.
  • Düzce`ye gitmek için en gelişmiş ulaşım türü karayoludur. Özel araç veya otobüs ile Düzce’ye gitmek mümkündür. Şehre demiryolu ulaşımı yoktur. Düzce’de havalimanı da bulunmaz. Düzce’ye havayolu ile gitmek isteyenler Zonguldak Çaycuma havalimanını tercih etmelidir. Zonguldak Çaycuma’dan Düzce’ye karayolu ile geçilebilir.
  • Düzce, ılıman Karadeniz iklimine sahiptir. Bu nedenle, yazları Akdeniz iklimine göre daha serin geçer. Kışları ise karasal iklim kadar soğuk olmaz. Bu nedenle, Düzce, her mevsimde ziyaret edilebilir.

Düzce’de Gezilecek Yerler

Düzce, her yıl pek çok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilir. Düzce’nin tarihi ve turistik yerleri; Melen Çayı, Efteni Gölü, Akçakoca Ceneviz Kalesi, Konuralp Müzesi, Fakıllı Mağarası, Pürenli Yaylası, Aydınpınar Şelalesi, Güzeldere Şelalesi, Prusias Hypium Antik Kenti, Topuk Yaylası, Samandere Şelalesi olarak sıralanabilir. Düzce gerek tarihi yerleri gerek doğal güzellikleri ile oldukça zengin ve dinamik bir şehirdir. Yaylaları, şelaleleri ve yeşil doğası ile tipik bir Karadeniz şehri özelliklerine sahiptir. Düzce kaç günde gezilir diye merak ediyorsanız burada en az bir hafta tatil yaparak şehrin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfedebilirsiniz.

Melen Çayı

Melen Çayı, Düzce’nin Yığılca ilçesinde yer alan bir akarsudur. Nehir, yeşil doğa içerisinde ziyaretçilerine etkileyici manzaralar sunar. Ayrıca, akarsuda rafting gibi sporlar gerçekleştirilir. Melen Çayı’nda doğa içerisinde vakit geçirebilir, rafting aktiviteleri veya kano gezileri gibi etkinlikler yapabilirsiniz.

Efteni Gölü

Efteni Gölü, Melen Çayı’nın döküldüğü yerdir. Göl, Düzce Merkez`e 25 km uzaklıkta yer alır. Yaklaşık yarım saatlik bir seyahat ile destinasyona ulaşabilirsiniz. Elmacık Dağı eteğine konumlanan göl, Düzce Ovası’nda yer alır. Geniş su kaynakları, yeşil alanları ile göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunur. Nesli tükenmekte olan kuş türlerine rastlanan alanda kuğu, turna, nazar, bekri, kaşıkçın gibi pek çok canlı türü barınır. Kuş gözlemciliği aktiviteleri için ideal bir seçenektir.

Akçakoca Ceneviz Kalesi

Düzce sadece doğal güzellikleriyle değil tarihi eserleri ile de turistik değeri yüksek bir şehirdir. Tarihsel süreçlerde Cenevizliler, Roma İmparatorluğu, Bizans ve Osmanlı Devleti gibi pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Farklı medeniyetlerden izler taşıyan şehirde Cenevizlilerden günümüze ulaşan Kale yapısı; bölgedeki önemli tarihi eserlerdendir. Ceneviz Kalesi, Akçakoca ilçesine 2,5 km mesafededir. İki koy arasında bulunan falezin üzerine inşa edilen kale, taş malzeme ile yapılmıştır. Kale, su sarnıcı, kule ve iç avludan meydana gelir.

Konuralp Müzesi

Konuralp Müzesi, 2003 yılında hayata geçirilmiştir. Tarihi bir alan üzerine inşa edilen müzede bölgedeki tarihi eserler, antik kalıntılar sergilenir. Müzede milattan önceki devirlerden Roma dönemine kadar pek çok farklı uygarlığa ait arkeolojik eser de bulunur. Müze, Düzce’nin tarihi eserleri nelerdir sorusunun hayat bulmuş halidir. Mekanda birbirinden farklı pek çok farklı türde, başka uygarlıklara ve tarihsel dönemlere ait tarihi eserleri görmeniz mümkündür. Pişmiş toprak heykeller, takılar, metal eşyalar gibi tarihi değeri yüksek eserleri müzede ziyaret edebilirsiniz.

Fakıllı Mağarası

Fakıllı Mağarası, Düzce Akçakoca ilçesinde yer alır. Akçakoca’ya 8 km uzaklıkta yer alan mağara, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1. derece sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Mağara içerisine 350 metrelik yürüyüş yolu inşa edilmiştir. Turizme kazandırılan mekanda yürüyüş yolunu kullanarak mağarayı gezebilirsiniz. Sarkıt ve dikitlerden oluşan mağara damlataş oluşumları bakımından zengindir. Yaz ve kış mevsiminde ziyaretçi akınına uğrayan mağaranın iç mekanı her zaman serin ve nemlidir.

Pürenli Yaylası

Pürenli Yaylası, Karadeniz’in diğer yüksek alanları gibi yeşil doğası, temiz havası, el değmemiş güzelliği ve orman manzaraları ile ziyaretçilerine doğada keyifli bir gün geçirme şansı sunar. Özellikle doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık, piknik ve kamp aktiviteleri için ideal bir mekan olarak yaylada huzurlu bir gün geçirebilirsiniz. Sakin ve sessiz ortamı ile şehir yaşamından uzaklaşmak isteyenler için idealdir.

Aydınpınar Şelalesi

Aydınpınar Şelalesi, Düzce merkeze 10 km mesafededir. 5 farklı çağlayana sahip şelale, çevresindeki orman alanları ile aynı zamanda bir tabiat parkına sahiptir. Aydınpınar Şelalesi Tabiat Parkı, trekking için önemli bir yürüyüş parkuruna da sahiptir. Kondisyona göre trekking için orta ve zor derecelerde yürüyüş parkur çeşitlerine sahiptir. Kamp yapmak ve trekking aktiviteleri için destinasyonu tercih edebilirsiniz.

Güzeldere Şelalesi

Güzeldere Şelalesi, Düzce Gölkaya ilçesinde yer alır. Şelale Düzce’ye 18 km, Gölkaya’ya 11 km mesafede yer alır. Gölkaya ilçesinden yaklaşık 10 dakikalık bir yolculuk ile şelaleye ulaşabilirsiniz. 120 km yükseklikten akan şelale döküldüğü yerde dev kazanı oluşturur. Şelalenin etrafı ise yeşil gürgenlerle çevrilidir. Özellikle sonbaharda yeşilin her tonuna bürünen şelale ziyaretçilerine kartpostallık manzaralar sunar.

Prusias Ad Hypium Antik Kenti

Antik Kent, şehrin tarihine yakından şahitlik etmek isteyenler için ideal bir mekandır. Kentin tarihi MÖ 3.yy`a kadar uzanır. Arkeolojik kalıntıları ile tarihe ışık tutan kent içerisinde Antik Tiyatro, Kemerkasım Su Kemerleri, Atlı Kapı, Batı Sur Duvarları, Roma Köprüsü gibi mimari eserleri ziyaret edebilirsiniz.

Topuk Yaylası

Topuk Yaylası, Düzce Kaynaşlı’da yer alır. Düzce’ye 38 km mesafede yer alan yaylanın rakımı ise 1280 metredir. Topuk Yaylası’ndan Abant Gölü, Sinekli ve Odayeri Yaylası, Samandere Şelalesi gibi önemli turistik merkezlere ulaşım imkanı da vardır. Sarıçam, göknar, gürgen gibi yeşil ağaçlarla bezenmiş alanda doğa içerisinde kamp yapabilirsiniz.

Samandere Şelalesi

Samandere Şelalesi, Düzce’nin önemli turistik değerleri içerisindedir. Türkiye’de tescil edilen ilk tabiat alanlarından olan şelale, anıt ağaçları, jeolojik özellikleri ile öne çıkar. Üç farklı çağlayan ve bir adet cadı kazanı olarak bilinen akarsu aşındırma şekillerinden oluşur. 500 metre uzunluktaki nehir boyunca şelalenin çevresini gezebilirsiniz. Alanda farklı aktiviteler için trekking parkurları, mesire alanları, orman içi seyir terasları vardır.

Kardüz Yaylası

Kardüz Yaylası, kış mevsiminde Düzce’nin kayak merkezidir. Düzce’de kışın gezilecek yerlerden ilk olarak Kardüz Yaylası’na gitmelisiniz. Yayla kışın karla kaplanır. Kış sporları için idealdir. Düzce’de kış sporu yapmak isteyenlerin uğrak noktası olan mekanda, kayak, safari, kamp aktiviteleri yapılabilir.

Düzce’ye konforlu ve keyifli bir seyahat yapma imkanı sağlayan motosiklet modellerini eKuralkan online satış mağazasından inceleyebilir, beğendiğiniz ürünü hemen satın alabilirsiniz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar