12.5 C
İstanbul
Pazartesi, Nisan 29, 2024
spot_img

Zonguldak’da Gezilecek Yerler

Zonguldak, taş kömürü ile meşhur, Karadeniz’in güzide şehirlerinden birisidir. Coğrafi olarak Batı Karadeniz bölümünde yer alan şehir, deniz kıyısına konumlanmıştır. Şehrin doğusunda Bartın, batısında Düzce, güneydoğusunda Karabük ve güneybatısında Bolu illeri vardır. Alaplı, Ereğli, Kozlu, Devrek, Gökçebey, Çaycuma, Kilimli, Merkez olmak üzere 8 ilçeden oluşur. Zonguldak, gerek tarihi eserleri gerek doğal güzellikleri ile turistik değeri yüksek bir şehirdir. Zonguldak’ın tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir? Bu soru Zonguldak’a seyahat etmek isteyenlerin sıklıkla araştırdığı bir konudur. Zonguldak ile ilgili merak ettiklerinizi içeriğe yakından göz atarak inceleyebilir, yolculuğa çıkmadan rotanızı belirlemek için gezi listesi hazırlayabilirsiniz.

Zonguldak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Zonguldak hakkında bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Zonguldak, Batı Karadeniz kıyısında yer alır. Denizel etki nedeniyle ılıman iklime sahiptir. Bu nedenle, her mevsim şehre gezi düzenlenebilir.
  • Zonguldak, İstanbul’a 323 km mesafededir. İstanbul’dan Zonguldak’a yaklaşık 4 saatlik bir yolculuk ile ulaşılabilir.
  • Zonguldak, Ankara’ya 274 km uzaklıkta yer alır. Ankara’dan Zonguldak’a 3 saatlik bir seyahat ile varmak mümkündür.
  • İzmir, Zonguldak’a 681 km uzaklıkta bulunur. İzmir’den yaklaşık 7 saatlik bir yolculuk ile Zonguldak’a ulaşılabilir.
  • Zonguldak, İstanbul ve Ankara gibi önemli merkezlere yakın konumdadır. Ayrıca, Bolu, Bursa, Sakarya, Kocaeli gibi önemli şehirlere de oldukça yakındır. Bu nedenle, karayolu ile bölgeye ulaşım da kolaydır.
  • Zonguldak gezisi için en gelişmiş ulaşım türü karayoludur. Ancak havayolu ve demiryolu ile de Zonguldak’a gitmek mümkündür. Havayolu ile ulaşım için Zonguldak Çaycuma Havalimanı tercih edilmelidir.
  • Zonguldak’a demiryolu ile ulaşım ise sadece Ankara ve Karabük şehirleri üzerinden sağlanır.

Zonguldak’ta Gezilecek Yerler

Zonguldak doğal güzellikleri, tarihi mekanları, denize nazır konumu ile gezilecek pek çok mekana sahiptir. Kozlu, Alaplı, Ereğli Zonguldak’ın öne çıkan ilçeleri, aynı zamanda turistik merkezleridir. Turizm açısından gelişmiş olan şehir konaklama açısından da çeşitli imkanlara sahiptir. Zonguldak Merkez de turistlerin gezmek ve konaklamak için yoğun olarak tercih ettiği bölgelerdendir. 

Zonguldak Merkezde Gezilecek Yerler

Zonguldak Merkez; hem konaklama imkanları hem de alışveriş alternatifleri, gezilecek mekanları ile gezinize başlayabilmeniz için doğru tercihtir.

Zonguldak Deniz Feneri

Fener, 1908 yılında inşa edilmiştir. 1985’ten sonra elektrik verilerek çalıştırılan fener deniz seviyesinden yaklaşık 53 metre yükseklikte bulunur. Deniz fenerindeki kulenin yüksekliği ise 9 metredir. Nostaljik değerinin yanı sıra tarihi önemi de olan yapı yığma kagir olarak inşa edilmiştir. Tek katlı bina kırma çatı ve marsilya kiremiti ile örtülmüştür. Yapıya giriş ön cepheden gerçekleştirilir. T planlı yapı; fener kulesi ve güvenlik binası bölümlerinden oluşur. Zonguldak Kozlu’dan silüeti seyredilebilen deniz feneri için şehrin Kız Kulesi denilebilir. Fener ziyaretiniz sırasında Karadeniz’in eşsiz deniz manzarasını ve gün batımını izleyebilirsiniz.

Uzun Mehmet Anıtı

Uzun Mehmet Anıtı, 1973 yılında hem Cumhuriyet’in 50.yılını hem de maden şehitlerini anmak için yapılmıştır. Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından yaptırılan anıt, şehit madenci Uzun Mehmet’e ithaf edilmiştir. Uzun Mehmet Zonguldak’ta taş kömürünü ilk keşfeden kişi olarak tarihe geçmiş kişidir. Uzun Mehmet 1820’lerde yaşamış, sonrasında şehit olmuştur. Hatırasını yaşatmak için 1973 yılında yapılan anıt haricinde ismi Zonguldak’ta birçok yere verilmiştir.

Gökgöl Mağarası

Gökgöl Mağarası, Zonguldak Merkez`de yer alan turistik mekanlardandır. Türkiye’nin en uzun 10.mağarasıdır. Damlataş mağarası olarak bilinen mekan içerisinde sarkıt, dikit ve sütun gibi her tür damlataş oluşumları vardır. Mağaranın içerisinde 875 metrelik yürüyüş yolu mevcuttur. Turistler bu yürüyüş yolu ile mağarayı gezerek keşfedebilir. Gezi alanı açısından Türkiye’nin en büyük mağarası olan Gökgöl içerisinde yeraltı deresi de bulunur. Doğal bir sifon kaynağı olan dere Erçek Nehri’ne dökülür. Temuçin Aygen, Chris Mauer, Harvery Lomas tarafından keşfedilen mağara 2001 yılında turizme kazandırılmıştır. Gökgöl, Mucizeler Salonu, Harikalar Salonu ve Astım Salonu gibi bölümlere ayrılmıştır. Mağarayı 875 metrelik yürüyüş yolu ile gezebilir, seyir teraslarında mekan içerisindeki damlataş oluşumlarını inceleyebilirsiniz.

Kozlu Gezilecek Yerler

Kozlu, Zonguldak’ın en önemli turistik beldeleri arasındadır. Yeşil ormanları, doğal güzellikleri ile öne çıkan Zonguldak Kozlu gezilecek yerler açısından pek çok değere sahiptir. Değirmenağzı Şelalesi, Kozlu Sahili, Ilıksu Kaplıcası destinasyonda gezebileceğiniz alternatif mekanlardır.

Değirmenağzı Şelalesi

Şelale, Değirmenağzı Deresi üzerinde yer alır. 595 metre yükseklikten akan şelale, yeşil orman alanı içerisinde ziyaretçilerine etkileyici manzaralar sunar. Doğada vakit geçirmeyi sevenlerin mutlaka görmesi gereken şelale Zonguldak’ın en önemli çağlayanları arasındadır. Namazlık Tepesi’nden doğan Değirmenağzı Deresi’nde oluşan çağlayan aynı zamanda göz alıcı kanyonlar da oluşturur. Çevresindeki yeşil ormanlarla güzelliği katlanan şelale özellikle ilkbahar ve sonbaharda suların artması ile bir başka güzeldir. Sonbaharda yeşilin her tonuna bürünen şelaleyi yerinde keşfederek etkileyici manzaralara şahitlik edebilirsiniz.

Kozlu Sahil

Kozlu, Zonguldak’ın deniz kıyısındaki ilçelerindendir. Peyzaj düzenlemesi ile turizme kazandırılan alanda piknik, kamp, akşam yürüyüşü, gün batımı izleme gibi farklı aktiviteler yapabilirsiniz. Polis Evi’nden başlayan ve Öküşne’ye kadar uzanan sahilde yürüyüş parkuru, park alanları, spor alanlarında vakit geçirebilir, havanın tadını çıkarabilirsiniz.

Ilıksu Kaplıcası

Ilıksu Kaplıcası, Kozlu Ilıksu mahallesinde yer alır. Sağlık turizmi açısından öne çıkan mekan, özellikle romatizma, cilt hastalıkları gibi sorunlar yaşayanlar tarafından sıklıkla tercih edilir. Aşağıçayır Kaplıcası olarak da bilinen destinasyona Zonguldak Ereğli karayolu üzerinden ulaşım sağlanır. 

Zonguldak’ın Doğal ve Tarihi Güzellikleri

Zonguldak’ta neler var? Zonguldak’ta nereye gidilir? Şehrin doğal ve tarihi güzelliklerini keşfederek bu sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Maden Müzesi

Maden Müzesi, Zonguldak Ereğli’de yer alır. Müzenin tarihi 19.yy’a dayanır. Günümüzde müze olarak işletilen konak, tarihsel süreçte Roma Uygarlığı’ndan kalan bir kilise üzerine inşa edilmiştir. Kültür Bakanlığı tarafından restore edilen yapı Maden Müzesi olarak 2016 yılında hizmete açılmıştır. Müzede taş kömürü madenciliğine dair teknik ve tarihi eşyalar, detaylar sergilenir. 

Filyos

Filyos, Zonguldak Çaycuma’da yer alan bir yerleşimdir. Belde, Çaycuma’ya 23 km uzaklıkta yer alır. Beldenin tarihi Antik Çağlara kadar uzanır. Yerleşim tarihinin MÖ 7.yy`a uzandığı belirtilir. Roma döneminde Amasra ve Ereğli’nin gölgesinde kalan bölge, Bizans Uygarlığı’nda önemli bir balıkçı kenti ve merkez halini almıştır. Selçuklu ve Osmanlı Devletleri döneminde ise yerleşim devam ederek balıkçı kasabasına dönüşmüştür. Günümüzde ise Zonguldak’ın en önemli tatil beldeleri arasında yer alır. Adını Filyos Çayı’ndan alan destinasyon, şehrin en önemli turistik mekanlarından biridir. Özellikle yaz aylarında denizin keyfini çıkarmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilen belde, plajları ile ünlüdür. 

Zonguldak Aktiviteler

Zonguldak doğada vakit geçirmek isteyenler, kamp yapmayı tercih edenler için idealdir. Şelale ve mağaraları ile doğal güzellikleri keşfetmek isteyenler için birçok alternatif mekana sahiptir. Ayrıca, sıcak yaz aylarında serinlemek isteyenler için ince kumlu geniş kumsalları ile ziyaretçilerine pek çok seçenek sunar. Filyos Plajı, Kapuz Plajı ve Türkali Plajı şehrin öne çıkan kumsallarıdır. Ayrıca, akşamüstü yürüyüşleri için Zonguldak kıyı şeridi deniz manzarası ile etkileyici bir yürüyüş parkurudur.

Zonguldak’ın neyi meşhur diye soranlar, bilirler ki şehrin en önemli sembolü taş kömürüdür. Bu nedenle, şehir Karaelmas diyarı olarak da anılır. Karaelmas diyarına rahat ve konforlu bir seyahat yapmak için farklı motosiklet modellerini Ekuralkan.com üzerinden inceleyebilir, dilediğiniz ürünü hemen sipariş verebilirsiniz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar