12.9 C
İstanbul
Salı, Nisan 30, 2024
spot_img

Erzurum’da Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en yüksek rakıma sahip ili Erzurum, bir kısmı Karadeniz’de, diğer bir kısmı ise Doğu Anadolu bölgesinde yer alan konumu ile dikkat çeker. Bölgede bulunan çok sayıda şehir ile sınıra sahip olan şehir, 25.066 km² alanı ile Türkiye’nin en geniş yüzölçümlü şehirlerinden biridir. Kışın karlı zamanlarda beyaza bürünür ve ziyaretçilerine eşsiz bir manzara deneyimi sunar. Bolca kar yağışı aldığı için kayak tutkunlarının uğrak noktalarından biridir ve kayak yapabileceğiniz bir çok otel seçeneğine sahiptir. Eşsiz manzarasının yanında, pek çok tarihi yere de ev sahipliği yapan Erzurum’un kendine özgü bir çok yöresel yemeği vardır. Gitmeden önce Erzurum’un tarihi yerleri ve doğal güzellikleri hakkında bilgi edinerek seyahatinizi planlayabilirsiniz.

Erzurum Merkez Gezilecek Yerler

Erzurum’un merkezinde gezebileceğiniz birçok tarihi yer, müze ve doğal alanlar var. Siz de Erzurum merkezde mutlaka görmeniz gereken noktaları listenize ekleyebilirsiniz.

Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi

Bunlardan biri olan Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi şehir merkezinde görülmesi gereken yerler arasında yer alır. Bu müzede Mustafa Kemal Atatürk’ün ve onun önderliğinde Erzurum Kongre’sine katılan 56 delegenin hayatlarına dair önemli fotoğraflar yer alır.

Erzurum Atatürk Evi Müzesi

Şehir merkezinde bulunan önemli yerlerden bir diğeri Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum ziyaretleri sırasında kaldığı ve daha sonra Erzurum Atatürk Evi Müzesi olarak ziyarete açılan evidir. Atatürk, 1919 yılında Erzurum Kongresi sırasında ve 1924’te eşi Latife Hanım ile Erzurum’da yaşanan bir deprem nedeni ile bölgeye geldiği zaman bu evde konaklamıştır. Haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Ulu Camii

Selçuklu Döneminde inşa edilen ve 6000 kişilik kapasitesi ile şehrin en büyük camisi olduğu söylenilen Ulu Camii, olağanüstü mimarisi ile görülmesi gereken noktalardan bir diğeridir. Yakutiye ilçesinde yer alan Ulu Camii, aynı zamanda Erzurum’un en eski camisi olma özelliğini taşır.

Üç Kümbetler

Estetik yapısı ile hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiş bölgelerden biri olan Üç Kümbetler, Anadolu’nun anıt mezarları arasında önemli bir yere sahiptir. Şehir merkezine araç ile yaklaşık yarım saatlik mesafede yer alır.

Çifte Minareli Medrese

Hatuniye Medresesi olarak da bilinen Çifte Minareli Medrese, Erzurum’un sembolu olarak nitelendirilir. Hoş bir mimariye sahip bu yapı, Erzurum’un Yakutiye ilçesinde bulunur.

Palandöken Kent Ormanı

Şehir merkezine yalnızca 5 km mesafede yer alan Palandöken Kent Ormanı, yemyeşil doğanın içinde piknik yapabileceğiniz hoş bir ortam sunar.

Hasankale

Dik kayalara dayanan Hasankale, iç ve dış olarak iki ayrı bölümden oluşur. Erzurum’un Hasankale ilçesinde yer alan bu dikkat çekici kaleyi de gezi rotanıza ekleyebilirsiniz.

Erzurum’da Ne Yenir?

Tarihi ve doğal güzellikleri ile göze hitap eden birçok manzara sunan Erzurum, kendine özgü çeşitli yöresel lezzetleri ile de midenizi bayram ettirebilir. Bunlar arasında en ünlüsü Cağ Kebabı olsa da, bölgenin daha az bilinen ve keşfedilmeyi bekleyen pek çok lezzeti daha vardır.

  • Cağ Kebabı: Özellikle Erzurum’un Oltu ilçesi yapılan bu yemek, etin; yoğurt, domates, soğan ve biber gibi malzemeler ile marine edilip odun ateşinde pişirildiği bir kebaptır. Bölgenin en bilinen lezzeti olarak, ülkemizin diğer şehirlerinde de çeşitli restoranlarda yiyebileceğiniz bir yemek olsa da, bir de yerinde denemek isteyebilirsiniz.
  • Aşotu Çorbası: Aşotu, buğday ve minik köftelerden oluşan aşotu çorbası, Erzurum soğuğunda içinizi ısıtacak besleyici ve lezzetli bir seçenektir.
  • Lor Dolması: Lor peyniri, bulgur ve kaymağın birleşiminden oluşan iç harcın pazı yaprağına sarılması ile yapılan farklı bir dolma lezzeti sunar.
  • Erzurum Ketesi: Kavrulmuş un ve cevizli iç harcı ile aklınızda yer edecek bu lezzet, Erzurum’un en ünlü hamur işleri arasında yer alır.
  • Şalgam Dolması: Kıyma, pirinç, bulgur ve soğanlı iç harcı ile hazırlanır. Halka şeklindeki şalgamlar aralarına harç konarak sandviç şeklinde pişirilir. En son üzerine dökülen salçalı sosu ile lezzeti katlanır.
  • Çiriş: Et yemeklerinin yoğun olduğu Erzurum’da vegan bir lezzet olan Çiriş, Erzurum’da yetiştiği bilinen ve oldukça faydalı olan çiriş otları ve soğanın kavrulması ile yapılır.
  • Erzurum Pastası: Çayınızın yanında tüketebileceğiniz kuruyemişli kuru pastası, Erzurum yöresine ait kurabiye tarzında bir yiyecektir.
  • Pekmezli Baklava: Erzurum’un tescilli tatlılarından pekmezli baklavanın lezzeti, antep fıstıklı veya cevizli harcına dut pekmezi ilave edilmesiyle katlanır.
  • Kadayıf Dolması: Bölgeye özgü tatlılardan bir diğeri kadayıf dolması, içerisine tortum cevizi konulan kadayıfların sarılıp yumurtaya batırıldıktan sonra kızartılması ile hazırlanan şerbetli bir tatlıdır.
  • Demir Tatlısı: Hem tadı hem de görüntüsü ile kalbinizi fethedecek Erzurum’da deneyebileceğiniz bir başka tatlı seçeneği olan bu tatlı, adını pişirilmesi sırasında kullanılan demir kalıplardan alır.

Erzurum’un Tarihi Yerleri ve Doğal Güzellikleri

Tarihi dokuya ve muhteşem doğal güzelliklere sahip olan Erzurum, özellikle birçok kayak merkeziyle kış turizminin gözdelerindendir. Bunun dışında şehri keşfetmek için rotanıza ekleyebileceğiniz diğer mekanlara da göz atabilir, seyahatinizi zenginleştirebilirsiniz.

Palandöken Dağı

Palandöken şehir merkezine yalnızca 8 km mesafede yer alan Palandöken Dağı, kayak meraklılarını ve kış tatili yapmak isteyenleri memnun edecek kayak merkezleri ve otellerle birçok imkan sunar. Normal kayak aktivitesinin yanında gece kayağı hizmeti de alınabilir. Kayak yapmayı istemeyenlerin tercih edebileceği teleferik ve skipass gibi aktiviteler de yapılabilir.

Tortum Gölü ve Şelalesi

Erzurum’un doğası ile en dikkat çekici yerlerinden olan Tortum Gölü, bu güzelliklerden biridir. 8 km² büyüklüğündeki bu doğa harikası gölün etrafı devasa yamaçlarla çevrilidir. Kışın bu yamaçlar kar altında kaldığında, bahardaki manzarası ile yarışacak kadar etkileyici görünür. Şelaleyi ücretsiz bir şekilde haftanın istediğiniz gününde ziyaret edebilirsiniz.

Tortum Gölü’ne dökülen Tortum Şelalesi, 48 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en görkemli şelalelerden biridir. Şehir merkezinden 100 km uzaklıkta bulunan şelalenin yakınında manzara eşliğinde çay kahve içebileceğiniz bir seyir terası da bulunur.

İspir Yedigöller

İspir Yedigöller bölgesi Erzurum’un görülmesi gereken doğal güzelliklerinden bir başkasıdır. Volkanik göl oluşumlarının bir araya gelmesi ile ortaya çıkan İspir Yedigöller, toplam 11 adet gölden oluşur.

Narman Peri Bacaları

Narman ilçesinde bulunan Narman Peri Bacaları, eşsiz kırmızı tonlardaki rengi ve rüzgar ve yağmurun verdiği şekliyle gezi rotanızın unutulmazları arasına adını yazdırmaya adaydır.

Zökün Gölü

Erzurum’un Tortum İlçesinde bulunan Zökün Gölü eşsiz bir doğal güzellik olan 6 yüzen adaya sahip. Gölün yanında bu olağanüstü manzaraya karşı yürüyüş yapma imkanı bulabileceğiniz bir yürüyüş rotası da bulunur.

Gökkuşağı Tepeleri

Uzun yıllar boyu maruz kaldığı doğa olayları sonucu bugünkü halini alan Gökkuşağı Tepeleri, Erzurum’un en dikkat çekici doğal güzelliklerindendir. Kırmızı, yeşil, mavi ve daha pek çok renk tonunun bir gökkuşağı gibi sıralanması ile eşsiz bir görüntüsü vardır.

Erzurum Kalesi

Bizanslılar tarafından inşa edildiği tahmin edilen ve şehrin en önemli tarihi alanlarından biri olarak görülen Erzurum Kalesi, merkezden 119 km uzaklıkta bulunur. İç ve dış kale yapısına ek olarak duvarlarında bulunan kale burçları ile görülmeye değer yerlerdendir.

Meryem Ana Kilisesi

Kesme taşlarla yapılmış Meryem Ana Kilisesi farklı mimari unsurları ve içerisinde bulunan hayvan motifli kabartmalar ile oldukça hoş bir görünüme sahiptir.

Hem doğal ve kültürel güzellikleri ile hem de harika lezzetleri ile keşfedecek çok fazla şey sunan

Erzurum’a yapacağınız geziniz sırasında kullanabileceğiniz motosiklet modellerini, ekuralkan.com üzerinden inceleyebilir ve kolayca sipariş verebilirsiniz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar