12.9 C
İstanbul
Salı, Nisan 30, 2024
spot_img

Erzincan’ da Gezilecek Yerler

Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Erzincan, yüzyıllar boyunca önemli uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir kent. Asırlardır ticaret yolları üzerindeki konumu nedeniyle önemli bir şehir statüsünde olan Erzincan, tarihi yapıları ve hazine değeri taşıyan kalıntıları ile çeşitli medeniyetlerden izlere sahip. Hem tarihi hem kültürel hem de gastronomik anlamda ziyaretçilerine farklı deneyimler yaşatan şehirde keyifli bir yolculuğa çıkarak kentin kadim değerlerini görebilir ve kültürel yapısını keşfedebilirsiniz. Peki, Erzincan tarihi yerleri ve doğal güzellikleri neler? Erzincan’da ne yenir? Siz de Erzincan şehir rehberini inceleyerek şehre dair tüm merak ettiğiniz detayları öğrenebilirsiniz.

Erzincan Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Erzincan seyahat planınız öncesinde aşağıdaki noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Karasal iklim özelliklerine sahip olan şehir, çevresindeki illere göre daha ılıman bir havanın etkisi altındadır. Ancak yine de kış aylarında Erzincan’da yoğun kar yağışları görülür. Yazları ise oldukça sıcak bir hava hakimdir.
  • Şehri gezmek için en uygun zamanlar genellikle yaz aylarıdır.
  • Şehirde yapacağınız gezi için en az 2-3 gün ayırarak tarihi ve doğal güzellikleri tam anlamıyla görme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Erzincan Merkez Gezilecek Yerler

Erzincan içindeki çeşitli mahallelerde bulunan veya şehir merkezi içerisinde konumlanan yerleri şehir otellerinde konaklayarak gün içinde kolayca ziyaret edebilirsiniz. Bu noktalara dolmuş veya taksi ile kolayca ulaşmak mümkün. Aşağıda şehir merkezindeki bazı noktaları bulabilirsiniz:

  • Terzibaba Camii ve Türbesi: İnanç turizmi için şehre gelenlerin sıkça uğradığı Terzibaba Camii, 1700’lü yıllarda yaşayan Terzibaba’ya ithafen inşa edilmiştir. Şehir merkezine 4 km mesafede konumlanan camii, Terzibaba’nın mezarlığına da ev sahipliği yapar. Farklı bir mimariye sahip olan ve görkemli kubbesi ile dikkat çeken camide, camlar görmekli dağ manzarasını görecek şekilde tasarlanırken halılar ise mavi üzerine sarı desenlerle kaplıdır ve gökyüzünü andırır.
  • Erzincan Müzesi: Şehrin tarihi ve kültürel zenginliklerine ışık tutan Erzincan Müzesi, şehir merkezinde konumlanır ve ziyaret saatler içerisinde gezilebilir. Atatürk Mahallesi’nde bulunan müze 1986 yılında açılmış olup içerisinde değerli etnografik ve arkeolojik eserler barındırır. Eski dönemlerde kullanılan sikkeler, heykeller, madeni eserleri müzede yakından görebilir, şehrin yöresel giyim ürünlerini ve eşyalarını keşfedebilirsiniz.

Erzincan Tarihi Yerleri ve Doğal Güzellikleri

Erzincan, çevre ilçelerde konumlanan, kısa bir yolculukla ulaşılabilen tarihi yerler ve doğal güzelliklerle dolu. Her sene ziyaretçilerin akınına uğrayan bu noktalara araba kiralayarak, turlar aracılığı ile veya otogardan kalkan otobüslerle ulaşabilir ve şehrin cazibe merkezlerini keşfe çıkabilirsiniz. İşte Erzincan’ın görülmeye değer noktaları.

Kemaliye Evleri

Erzincan’a 150 km mesafede bulunan Kemaliye ilçesi, şehrin en çok ziyaret edilen adreslerinin başında gelir. Günübirlik gezginlerin favorisi olan Kemaliye, tarihi evleri ve arnavut kaldırımlarla çevrelenen dar sokakları ile nostaljik bir görünüme sahip. Moloz taş ve ahşap tasarıma sahip olan evlerin sayısı 500’e yakın ve koruma altına alınmış durumda. Evlerin her biri şehrin geleneksel yaşamını gözler önüne seren dekorasyon ögeleri ve eşyalarla dolu.

Karanlık Kanyon

Kemaliye ilçesinde bulunan Karanlık Kanyon, doğa tutkunları için büyüleyici bir manzara sunar. Şehrin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri olan kanyon aynı zamanda dünyanın en büyük kanyonlarından biri olma özelliğine sahip. Sarp kayalıklarla çevrili olan Karanlık Kanyon, etkileyici manzarası sayesinde bolca fotoğraf çekebileceğiniz bir nokta. Kanyona 1 saatlik bir bot yolculuğu sonunda ulaşabilir, isterseniz rafting, kano gibi doğa sporlarını yaparak heyecanlı anlar yaşayabilirsiniz.

Girlevik Şelalesi

Şehir merkezine yaklaşık 35 km mesafede konumlanan Çağlayan ilçesindeki Girlevik Şelalesi, macera tutkunlarının radarındaki bir başka adres. Ülkemizin en büyük şelalelerinden biri olan Girlevik Şelalesi, kışın donarak farklı bir güzellik sunarken yazın ise ziyaretçilerine serinleme fırsatı tanır. Bölgenin en önemli doğal güzellikleri arasında bulunan şelalede piknik yapabilir veya çevredeki lokantalarda lezzetli balıkların tadına bakabilirsiniz.

Köroğlu Mağarası

Şehre 80 km mesafedeki Refahiye ilçesinde yer alan Köroğlu Mağarası bölgenin turistik duraklarından biri. Adını efsanelere konu olan Köroğlu’nun atının izlerinden alan mağaraya taş merdivenlerle çıkmak mümkün. Ayrıca mağara içerisinde oyulmuş taşlardan oturma yerleri bulunur. Göz alıcı taş oluşumlara ev sahipliği yapan mağara, macera tutkunlarına sıra dışı bir deneyim sunar.

Mama Hatun Türbesi

Kente 100 km uzaklıktaki Tercan ilçesinde yer alan Mama Hatun Türbesi, yaklaşık olarak 1200’li yıllarda inşa edilmiştir ve Orta Çağ mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir. Saltuklu Prensesi olan Mama Hatun anısına inşası gerçekleştirilen yapının içinde hamam, türbe ve kervansaray bulunur. Dönemsel olarak tadilattan geçirilen yapı zamanla orijinal halini kaybetse de bölgenin hala en çok ziyaret edilen yerlerinden biri.

Erzincan Kalesi

Şehrin 52 km uzağındaki Kemah ilçesinde konumlanan Erzincan Kalesi, kentin tarihi ve kültürel dokularından izler taşır. Kayaların üzerinde yer alan kale, eski dönemlerden beri şehir için önemli bir savunma hattı görevi görmüştür. Selçuklular ve Osmanlılar zamanında bakımdan geçirilen kale depremlerle ve doğa olayları ile tahribat görse de bazı kısımları günümüze kadar zarar görmeden ayakta kalmıştır.

Ekşisu Kaplıcası

Şehrin çekim noktalarından biri olan Ekşisu Kaplıcası kente 11 km mesafede yer alır. Sodyum ve magnezyum açısından zengin olan kaplıcanın özellikle cilt, solunum ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir. Kaplıca 33 derece su sıcaklığı ile günübirlik ziyaretçiler için keyifli bir deneyim vadeder. Kaplıcanın hemen yanında konumlanan mesire alanında ise günboyu dinlenmek ve piknik yapmak mümkün.

Erzincan’da Ne Yenir?

Erzincan önemli gezi noktalarının yanı sıra geleneksel mutfak kültürü ile de gurmeler tarafından tercih edilen şehirlerden. Erzincan’ın tarihi oldukça eskilere dayanan yöresel yemeklerini keşfederek gezinize gastronomik bir deneyim de ekleyebilirsiniz. Erzincan’ın öne çıkan yöresel lezzetlerini aşağıda bulabilirsiniz:

Erzincan Çorbası

Yemeklerin en sevilen başlangıçlarından olan çorbanın lezzetine doyum olmaz. Erzincan çorbası da şehrin geleneksel tariflerinin başında gelir. Ancak bu çorba içerisindeki malzemeler nedeniyle başlangıç değil, ana öğün olarak da tercih edilebilir. Yeşil mercimek, kemik suyu ve hamurla yapılan bu doyurucu çorbayı şehre geldiğinizde mutlaka tatmalısınız.

Haşıl

Çevre illerde de popüler bir tarif olan haşıl, normalde bulgurdan yapılırken Erzincan’da buğday ile hazırlanır. Buğdayın hamur haline getirilmesi ve ortasına tereyağı eklenmesi ile yapılan yemek, üzerine konulan sarımsaklı yoğurt ile tam bir lezzet şöleni sunar.

Gasefe

Erzincan’ın favori tatlıları arasında gösterilen gasefe, kayısının başrolde olduğu bir lezzet. Kayısıların haşlandıktan sonra üzerine tereyağ eklenmesiyle yapılan tatlı, fındık veya ceviz ile süslenip servise hazır hale getirilir.

Kelecoş

Doğu Anadolu Bölgesinin sevilen lezzetlerinden biri olan kelecoş Erzincan’da da sofraları süsleyen bir yemek. Kelecoş için elde özenle açılan yufkalar pişirilip tabaklara parçalanarak dizilir, üzerine kavrulmuş et konulan bu tarife son aşamada tereyağı da eklenir.

Kete

Erzincan’a özgü lezzetlerden biri olan kete, buğday ununun hamur kıvamına getirilmesi ile yapılır. İçine kıyma ve kavrulmuş un ilave edildikten sonra saçta pişirilir.

Siz de Doğu Anadolu’nun en önemli kentlerinden biri olan Erzincan’ı yakından keşfetmek isterseniz şehrin cazibe merkezlerini ziyaret edebilir ve birbirinden leziz yöresel yemekleri deneyebilirsiniz. Seyahatiniz için e-Kuralkan motosiklet modellerinden birini seçerek konforlu bir sürüşün tadını çıkarabilirsiniz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar