16.7 C
İstanbul
Cuma, Mayıs 3, 2024
spot_img

Eskişehir’de Gezilecek Yerler

Eskişehir’de Gezilecek Yerler

İç Anadolu Bölgesinin en çok ziyaretçi çeken şehirlerinden biri Eskişehir. Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi ile adeta bir çekim noktası haline gelen kent, Osmanlı döneminin izlerini taşıyan yapılarıyla da turistler için ilgi çekici bir şehir. İçerisindeki kaliteli üniversiteleri ile her yıl yüzbinlerce öğrenciye ev sahipliği yapan Eskişehir genç nüfusu ile de öne çıkar. Peki, Eskişehir merkez gezilecek yerler nereler ve Eskişehir’de ne yenir? Gelin, tatil planınızı yapmadan önce detaylara bir göz atın.

Eskişehir Gezisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Eskişehir geziniz için aşağıdaki noktalara dikkat ederek tatilinizi en iyi şekilde planlayabilirsiniz:

  • Eskişehir’i ziyaret etmeyi düşünüyorsanız kent, ilkbahar aylarından sonbahara kadar ziyaret için en ideal hava şartlarına sahip. Kışın karasal iklim nedeniyle soğuk ve kar yağışlı olan şehir, özellikle mayıs ve haziran aylarında gezginler için elverişli iklim şartları sunar.
  • Şehir gezmek için en az 2 tam gün ayırabilir ve müzeleri, camileri ve parkları keşfe çıkabilirsiniz.
  • Şehre motosiklet ve araba gibi özel araçlarınızla ya da yüksek hızlı trenle ulaşabilirsiniz.

Eskişehir Merkez Gezilecek Yerler

Eskişehir, kent içinde yer alan birçok önemli noktaya sahip. Siz de gezinize şehir merkezinden başlayarak görülmeye değer noktaları kolayca keşfedebilirsiniz. Aşağıdaki yerleri görmeden şehirden dönmeyin:

Porsuk Çayı

Türkiye’nin Venedik’i olarak bilinen Porsuk Çayı, şehrin tam merkezinden geçer. Kentin çekim noktalarının başında gelen çay, şehri Odunpazarı ve Tepebaşı olmak üzere ikiye ayırır. 448 metre uzunluğa sahip olan çayın etrafında kafeler, mağazalar, restoranlar, kitabevleri ve çeşitli etkinlik alanları bulunur. Çayın üzerinde yer alan köprüler kenarda sıralanan parklar ve bisiklet yolları özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık olur. Şehirde keyifli saatler geçirmek için çay üzerinde gondol turu yapabilirsiniz.

Adalar Bölgesi

Kentin en sık ziyaret edilen alanlarından biri olan Adalar Bölgesi; Şair Fuzuli Caddesi, Porsuk Çayı ve Atatürk Caddesi içerisinde yer alır. Kentin sosyal hayatına yön veren bölge hafta sonları ve yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri. Bölgede kısa bir yürüyüş turunun ardından Porsuk Çayı manzaralı bir kafede bir kahve molası verebilirsiniz.

Doktorlar Caddesi

Kentin en popüler caddesi olan Doktorlar Caddesi, trafiğe kapalı ve günün her saati hareketli bir nokta. Yürüyüş yolu boyunca sıralanan mağazalar, hediyelik eşya dükkanları, kafeler ve restoranlardan alışveriş yapabilir, tramvaya binerek nostaljik anlar yaşayabilirsiniz. Cadde üzerindeki ışıklandırma ve heykeller de oldukça dikkat çekici.

Eskişehir Tarihi Yerleri ve Doğal Güzellikleri

Eskişehir’in simgesel yapıları arasında yer alan dikkat çekici bölgeler şehre gelen ziyaretçilerin favorisi. İşte kentin öne çıkan tarihi yerleri ve doğal güzellikleri:

Odunpazarı Evleri

Kent merkezinde yer alan Odunpazarı Evleri, şehrin ilk yerleşim yeri olarak bilinir. Osmanlı döneminin ruhunu en iyi şekilde yansıtan rengarenk görünümlü evler cumbalıdır, ahşap ve taş malzemeleri ile dikkat çeker. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan tarihi evler orijinalliği korunarak ve yeniden restore edilerek turistlerin ziyaretine açılmış. Bölge şirin görünümü ile gezginlerin ilk durakları arasında.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Odunpazarı Evleri’nin yakınında bulunan Kurşunlu Camii ve Külliyesi 1525 yılında yaptırılmış. 16. yüzyıl Osmanlı mimarisi esaslarına göre inşa edilen yapı içerisinde şadırvan, kervansaray, camii ve imaret bulunur. Cami, adını kubbesinin kurşunla kaplı olmasından alır. Vezir Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılan cami ve külliye şehrin önde gelen dini yapıları arasında.

Odunpazarı Modern Müzesi (OMM)

Şehrin en görkemli yapıları içinde bulunan Odunpazarı Modern Müzesi, hem Türkiye’den hem de dünyadan pek çok modern sanat eserine ev sahipliği yapar. 2019 yılında sanatseverlerin beğenisine sunulan müze şehri ziyaret etmek için başlıca nedenler arasında. Göz alıcı mimarisi ile kente ayrı bir hava katan yapı, içerisindeki özgün sanat eserlerinin yanında ücretsiz sanat eğitimleri, etkinlikler ve seminerlerle de sanat tutkunlarını kendine çeker. Odunpazarı’nın dokusuna uyumlu bir mimarisi olan modern müze organik yapısıyla doğaya saygılı bir duruş sergiler.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

1850’li yıllarda yaptırılan ve asıl amacı seyyahların konaklaması olan Atlıhan El Sanatları Çarşısı, günümüzde el sanatları üretimi ve satışı yapılan bir alana dönüşmüş. 2006 yılında aslına sadık kalınarak yeniden restore edilen handa sevdiklerinize el işi hediyeler alabilir ve özel tasarım ürünleri yakından keşfedebilirsiniz.

Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı

Türkiye’nin en güzel parklarının başında gelen Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı, Eskişehir-Kütahya yolu üzerinde konumlanır. 400 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan park; amfi tiyatro, uzay üssü ve korsan gemisi gibi pek çok farklı bölümle öne çıkar. Parkta ailece eğlenerek keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Eskişehir Botanik Parkı

Odunpazarı ilçesinde 43 bin metrekarelik bir alanda bulunan Eskişehir Botanik Parkı, doğa tutkunlarının keşfetmesi gereken yerlerden. 2014 yılında ziyaretçilere açılan parkın içinde 70 bine yakın bitki çeşidi bulunur. Soğanlı ve şifalı bitkiler bölümü, kaya bahçeleri, sarmaşık tüneller ve Japon bahçesi alanda gezebileceğiniz bazı bölümlerden. Parkın içerisinde farklı botanik kültürünü keşfederken aynı zamanda yürüyüş yaparak doğa ile iç içe zaman geçirmeniz mümkün.

Gürleyik Şelalesi

Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde konumlanan Gürleyik Şelalesi, merkeze 180 km uzaklıkta bulunur. Merkezden minibüs ve otobüslerle ulaşabileceğiniz şelaledeki göletlerde yaz aylarında yüzmek mümkün. Yürüyüş yolları ve seyir terasları ile çevrili şelale özellikle güzel havalarda harika fotoğraflar çekmek için ideal. Şelale yakınındaki kafelerde yeme-içme molası verebilir ya da kamp alanlarında konaklama imkanı bulabilirsiniz.

Eskişehir’de Ne Yenir?

Anadolu yemek kültürünün zengin lezzetlerinden izler taşıyan Eskişehir mutfağı özellikle hamur işleri ile ünlü. Ayrıca şehirde Balkan ve Kafkas mutfağından da örnekler bulmak mümkün. Şehir ziyaretinizde keşfetmeniz gereken lezzetler ise şu şekildedir:

Çibörek

Kentin favori lezzetlerinin başında çibörek gelir. Kırım tatarlarından şehre miras kalan çibörek mayasız hamurun yuvarlak şekilde açılması, içine kıyma ve baharatlar konulup yarım ay şeklinde pişirilmesiyle hazırlanır. Sıcak olarak servis edilen böreğin mantarlı, patatesli veya peynirli çeşitleri var.

Balaban Köfte

Eski bir Tatar yemeği olarak bilinen balaban köfte için ufak ufak doğranmış pideler et suyu ile ıslatılır, yoğurt ve salça ile tatlandırılarak balaban köftelerle servis edilir. Köftenin üzerine isteğe göre kızgın tereyağı servis edilir.

Met Helva

Un, yağ, şeker, limon ve su ile yapılan met helva şehirle özdeşleşmiş meşhur lezzetlerden. Pişmaniyeye benzer bir tada sahip olan helvanın kakaolu ve vanilyalı olmak üzere iki farklı çeşidini denemek mümkün.

Göbete

El açması hamurla hazırlanan göbete kıymalı ve baharatlı iç harcı eklenerek ve üzerine ikinci hamur ilave edilerek fırına verilir. Şehrin sevilen lezzetlerinden olan bu böreği yanında çayla tüketebilirsiniz. 

Siz de Eskişehir’i keşfetmek için kentin öne çıkan noktalarını belirleyerek gezi planınıza dahil edebilirsiniz. Şehre yolculuğunuz sırasında eKuralkan kalitesiyle üretilen motosikletleri kullanabilirsiniz. Yeni nesil teknolojilerle donatılan motosiklet çeşitleri ile şehri gezerken özgürlüğün tadını çıkarabilir ve kentteki her noktaya konforlu şekilde ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar