14.7 C
İstanbul
Cuma, Mayıs 3, 2024
spot_img

Giresun’da Gezilecek Yerler

Karadeniz Bölgesinde yer alan Giresun, yeşilin ve mavinin binbir tonunu içinde barındıran eşsiz güzelliklere sahip. Karadeniz’in bakir doğasını sonuna kadar görebileceğiniz şehirde tarihi ve doğal alanlar da dikkat çekici. Sahil şeridinde uzanan turistik ilçeleri, mavi bayraklı plajları ve yaylaları ile seyahat meraklılarının çekim alanına giren kentte birbirinden leziz Karadeniz yemeklerini de tatmak mümkün. Dağcılık, yürüyüş ve piknik gibi aktiviteler için birçok doğal alana sahip olan şehre seyahat ederek keyifli bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Peki, Giresun merkezde neler var, Giresun’un tarihi yerleri nelerdir? Siz de Giresun’a seyahat etmeyi düşünüyorsanız şehir hakkında öne çıkan tüm detayları yazıda bulabilirsiniz.

Giresun Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Giresun geziniz için hazırlık yaparken aşağıdaki noktalara dikkat edin:

  • Karadeniz ikliminin etkisi altında olan Giresun’da yıl geneli yağışlı bir hava hakimdir. Şehri ziyaret etmek için en ideal zamanlar mayıs ve temmuz ayları arasıdır. Eğer şehirdeki festivallere katılmayı düşünüyorsanız tatilinizi temmuz ayına denk getirebilirsiniz.
  • Giresun geziniz için en az 3-4 gün ayırabilirsiniz.
  • Giresun’a aracınızla, motosikletinizle veya Ordu-Giresun Havalimanı’na iniş yapan uçaklar aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Giresun Merkezde Gezilecek Yerler 

Giresun, hem şehir içinde hem de çevre ilçelerde gezilebilecek pek çok tarihi noktaya ev sahipliği yapar. Giresun gezinize merkezden başlayarak şehrin tarihi dokusu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. İşte Giresun şehir merkezinde görülmesi gereken önemli yerler:

Giresun Kalesi

M.Ö. 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Giresun Kalesi, şehrin önde gelen sembol yapılarından. Kenti ikiye bölen yarımadanın üzerinde yer alan ve panoramik şehir manzarasıyla dikkat çeken kale iç ve dış olmak üzere iki farklı bölüme sahip. Giresun Kalesi’nin çeşitli tahribatlar sonucunda çoğu bölümü yıkılmış olsa da yapıda hala güzelliğini koruyan saray kalıntılarını görmek mümkün. Bronz Duvarlı Kale olarak da bilinen yapı tarih tutkunlarının görmesi gereken yerlerden.

Giresun Müzesi

Eski Gogora Kilisesi’nin binasında faaliyete geçen Giresun Müzesi 1800’lü yıllarda bölgede yaşayan Rumlar tarafından yapılmış. Bir dönem boş kalan, ardından cezaevi olarak kullanılan yapı 1988 yılından itibaren müze olarak hizmete açılmış. Müzede Giresun’un tarihi dönemlerine ışık tutan antik eşyalar, kıyafetler, objeler ve paraları bir arada görmek mümkün. 

Kapu Camii

Giresun şehir merkezinde konumlanan Kapu Camii, şehrin en fazla ziyaret edilen dini yapılarından. 1461 yılında inşa edilen cami Kapu mahallesinde yer alır. 19. yüzyılda restorasyondan geçen cami şehirde hala ayakta kalmayı başaran yapılardan biri. Tek kubbeli olan dini yapı kesme taştan yapılmış mimarisi ile göz alıcı. Kapısındaki süsler ve motiflerle de adından söz ettiren cami halen ibadete açık.

Giresun’da Yapılacak Aktiviteler

Doğa harikası ilçeleri, yaylaları ve plajlarıyla gezginlerin rotasına giren Giresun, görenleri büyüleyen birçok noktaya sahip. Giresun seyahatinize çevre ilçeleri de ekeyerek şehirde farklı aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz. Giresun’da yapılabilecek aktiviteler şu şekildedir:

Kümbet Yaylası’na Gidin

Özellikle yaz zamanında hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak noktası olan Kümbet Yaylası, şehir merkezine 45 km uzaklıkta bulunur. Kamp ve piknik alanlarına sahip olan yayla yazın serinliğin tadını çıkarmak isteyenler için ideal. Geniş bir yüzölçümü üzerinde bulunan yaylada doğa fotoğrafları çekebilir, sevdiklerinizle huzurlu zamanlar geçirebilirsiniz.

Kurtalan Şelalesi’ni Yakından Görün

Kent merkezine 20 km mesafede konumlanan Kurtalan Şelalesi, bahar ve yaz aylarında tercih edilen doğaya kaçış noktalarından biri. Sessiz ve sakin bir bölgede bulunan şelale, yemyeşil doğası ve ferah atmosferiyle hafta sonu gezilerinin vazgeçilmez adreslerinden. 

Karagöl Dağı’nda Yamaç Paraşütü Yapın

Giresun’a 25 km mesafede yer alan Karagöl Dağı, doğa meraklılarının favori noktalarından biri. Birçok obanın yer aldığı dağ etekleri eşsiz manzarası ile ziyaretçilerini mest eder. Şehrin ikinci büyük dağı olan Karagöl Dağı’nın çevresinde birkaç göl de bulunur. Dağ çevresindeki yürüyüş yollarında trekking yapabilir veya yamaç paraşütü deneyerek unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Tirebolu’da Keyifli Bir Gün Geçirin

Hem Karadeniz Bölgesi’nin hem de Giresun’un cazip tatil noktalarından biri olan Tirebolu, merkeze 44 km uzaklıkta. İlçede Beygir Kumu ve Uzunkum gibi plajlarda deniz ve güneş keyif yapabilirsiniz. Dilerseniz muhteşem bir gün batımı manzarasına sahip olan sahilde akşam yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Tirebolu’daki tarihi güzellikleri görmek için Tirebolu Kalesi, Bedrama Kalesi ve Andoz Kalesi’ni keşfe çıkabilirsiniz.

Giresun Limanı’nda Balık Tutun

Giresun’da yaşayanların favori aktivitelerinden biri balık tutmak. Şehir merkezinde bulunan Giresun Limanı’nda balıkçılık yapmak için gereken ekipmanları temin edebilirsiniz. Özellikle hafta sonları limanda balık tutan birçok kişiye rastlamak mümkün. Siz de sevdiklerinizle balık tutmayı deneyerek eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Kulakkaya Yaylası’nda Köy Kahvaltısı Yapın

Kent merkezinden 35 km uzakta konumlanan Kulakkaya Yaylası, bahar ve yaz aylarında turistlerin uğrak noktaları arasında. Yemyeşil doğası ile gezginlerin tercihi olan yaylada piknik yapabileceğiniz gibi yayladaki restoranlara meşhur köy kahvaltısının da tadına bakabilirsiniz. Özellikle hafta sonları oldukça rağbet gören yaylada yöresel lezzetlerle hazırlanan bir köy kahvaltısı yapabilir ve Karadeniz mutfağının özel lezzetleriyle tanışabilirsiniz.

Mavi Göl’de Doğa Yürüyüşüne Çıkın

Dere gibi akan göllerden biri olan Mavi Göl, şehrin en popüler doğa harikalarından biri. Şehir merkezine 25 km mesafede bulunan göl yılın her ayında farklı bir güzellik sunar. Aksu Çayı ile birleşen ve endemik bitki türlerine ev sahipliği yapan gölün çevresindeki yürüyüş parkurlarında doğa yürüyüşü yapabilir ve oksijen depolayabilirsiniz. Doğa ile baş başa kalabileceğiniz gölde eşsiz doğa fotoğrafları çekmek de mümkün.

Giresun’da Ne Yenir?

Doğu Karadeniz mutfağının sevilen lezzetlerini bir arada görebileceğiniz Giresun’da hamsili yemeklerden sarmalara ve köy kahvaltılarına kadar birçok lezzeti deneyimleme fırsatı yakalayabilirsiniz. Giresun mutfağında bulunan yöresel lezzetler aşağıdaki gibidir:

Karalahana Çorbası

Giresun’da yapılan birçok yemeğin en önemli malzemelerinden biri karalahana. Sağlıklı bir tarif olan karalahana çorbası; tereyağı, fasulye ve soğanla birlikte hazırlanır. Karalahana çorbasını günün her anında tüketmek mümkün.

Tel Kadayıf

Antep fıstığı, şerbet ve yufkanın bir araya gelmesiyle hazırlanan tel kadayıf Giresun’un favori lezzetlerinden. Üzerine fındık dökülerek servis edilen kadayıf yöre halkı tarafından özel günlerde tercih edilir.

Hamsi Böreği

Hamsilerin yuvarlak şekilde dizilerek börek şeklini almasıyla hazırlanan hamsi böreği; maydanoz, pirinç ve soğanla yapılır. Hamsi böreği özellikle öğlen ve akşam yemeklerinde çokça tüketilir.

Görele Pidesi

Yumurtalı ve tereyağlı olarak iki farklı türde hazırlanan görele pidesi üzerine tercihe göre peynir çeşitleri de eklenebilir. Şehrin özgün tariflerinden biri olan bu pide sabah kahvaltılarında sıkça yenir.

Yağlaş

Su, peynir, tereyağı ve mısır unu ile hazırlanan yağlaş şehirde sabah kahvaltılarında tüketilen yemekler arasında. Yarım saatte pişen yağlaş diğer Doğu Karadeniz illerinde de farklı şekillerde yapılır.

Darı Unu Helvası

Şehrin sevilen tatlılarından biri olan darı unu helvası mısır unu ve buğdaydan hazırlanır. Üzerine fındık ve Hindistan cevizi ilave edilerek servis edilen tatlı akşam yemeklerinden sonra yenir.

Siz de Giresun şehrini ziyaret etmeyi düşünüyorsanız Giresun hakkındaki gezi notlarını dikkate alarak tatilinizi planlayabilir ve şehrin atmosferini tam anlamıyla hissedebilirsiniz. Giresun seyahatinizde eKuralkan ayrıcalığıyla üretilen motosiklet modellerini tercih edebilirsiniz. Farklı ihtiyaçlara göre tasarlanan motosiklet modelleriyle şehrin ritmini yakalayabilir, tatilinize keyif katabilirsiniz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar