12.5 C
İstanbul
Pazartesi, Nisan 29, 2024
spot_img

Nevşehir’de Gezilecek Yerler

Türkiye’nin dünya çapında ünlü turistik merkezlerinden biri olan Kapadokya’ya ev sahipliği yapan Nevşehir, tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini büyülüyor. Her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turisti ağırlayan Nevşehir, sadece Kapadokya bölgesiyle değil şehrin dört bir köşesindeki zenginlikleriyle misafirlerine harika bir tatil ve unutulmaz deneyimler sunuyor. 

Kapadokya Ürgüp ve Göreme vadilerindeki peri bacaları başta olmak üzere Nevşehir’de nereye gidilmeli sorusu tatil planınızın rotasını çizmenize yardımcı olur. Bunun dışında Nevşehir’de ne yenir ve Nevşehir’in güzellikleri nelerdir gibi sorularının yanıtlarını da merak ediyorsanız, gelin detaylara bir göz atalım.

Nevşehir Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İç Anadolu bölgesinde yer alan bir şehir olan Nevşehir, 150 binin hemen üzerindeki nüfusu 535 kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye’nin nispeten küçük sayılabilecek şehirlerinden biri olmasına karşın sınırları içerisindeki zenginliklerle dikkat çekiyor. Antik çağlarda Nissa ve Neapolis gibi isimlerle bilinen bir yerleşim yeri olan Nevşehir’in ismi Farsça ‘Yeni Şehir’ anlamına gelen Nevşehir ifadesinden geliyor. Osmanlı İmparatorluğunun önemli sadrazamlarından Damat İbrahim Paşa’nın doğduğu şehir olan Nevşehir, antik çağlardan süregelen tarihi zenginliğini Lale Devri’nde inşa edilen camiler, medreseler, hanlar, hamamlar gibi tarihi yapılarla destekliyor.

Günümüzde şehrin dünya çapında popülaritesine destek olan peri bacalarının bulunduğu Kapadokya bölgesine de ev sahipliği yapan Nevşehir, her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor. Kapadokya bölgesinde bulunan Kayaşehir içerisindeki yaklaşık 1.500 yıllık tarihe sahip manastırlar, kiliseler ve antik mezarların bulunduğu antik kentler şehrin tarihi dokusuna zenginlik katıyor. 

Türkiye’nin tam ortasında yer alan “Nevşehir hangi illere yakın?” sorusunun kenti ziyaret etmek isteyen ziyaretçilerin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Nevşehir, İç Anadolu Bölgesinin en önemli kentleri olan Kayseri’nin yanı sıra Yozgat, Kırşehir, Niğde ve Aksaray’a komşu konumunda bulunuyor. Ayrıca Nevşehir, Türkiye’nin başkenti Ankara’ya da birkaç saatlik sürüş mesafesinde bulunuyor. 

Nevşehir’de Ne Yenir?

Nevşehir gezilerinizde bölgeye özgü yemeklerin tadına bakabileceğiniz birçok restoranı da keşfedebilirsiniz. Bu restoranlarda Nevşehir mutfağının menüsünde sıkça karşınıza çıkan testi kebabı, Kapadokya Kebabı, soğanlama gibi lezzetlerle gezinizi unutulmaz kılabilirsiniz. 

Nevşehir’de Görülmesi Gereken Yerler

Kapadokya Bölgesi’nde tarihi güzellikleri ve peri bacaları gibi doğal zenginliklerin üzerinde kentle özdeşleşen balon turunun yanı sıra Nevşehir’de gezilmesi gereken yerler şöyle sıralanabilir: 

  • Peri Bacaları
  • Ihlara Vadisi
  • Kapadokya Evleri
  • Kızılırmak Nehri
  • Göreme Açık Hava Müzesi
  • Ürgüp 
  • Avanos
  • Nevşehir Kalesi
  • Uçhisar Kalesi
  • Ortahisar Kalesi
  • Aynalı Kilise
  • Güvercinlik Vadisi
  • Özkonak Yeraltı Şehirleri

Türkiye’nin ve Dünyanın Tarihi Zenginliği: Kapadokya

Nevşehir gezilecek yerlerin haritası içinde yer alan adresler arasında ilk sırada Kapadokya Bölgesi gelir. Nevşehir’in coğrafi oluşumunda ülkemizin volkanik dağları olan Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağı’ndan püsküren lav ve küller önemli bir rol oynuyor. 60 milyon yılı aşan oluşum sürecinin ardından ilk insan yerleşimine dair izlerin paleolitik döneme kadar uzanıyor. İlk olarak Pers kaynaklarında adına rastlanan Kapadokya bölgesi, Hititlerin yaşadığı coğrafya olmasının yanı sıra Roma Döneminde önemli bir yerleşim yeri olarak karşımıza çıkıyor. Kapadokya Krallığı’na da ev sahipliği yapan bu topraklar Selçuklu Dönemi ve Osmanlı İmparatorluğu’nun da izlerini fazlasıyla taşıyor.

Sel sularının zemini aşındırmasıyla meydana gelen bir tr kayaç oluşumu olan peri bacaları, Kapadokya Bölgesi’nin simgesi olarak biliniyor. Yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kapadokya Bölgesi, üzerinde yaşayan ulusların bıraktığı sayısız mimari ve tarihi eserler ön plana çıkıyor. 

Avanos, Ürgüp, Göreme gibi önemli tarihi alanları kapsayan Kapadokya Bölgesi’nde kaleler, vadiler, yeraltı şehirleri, medreseler, camiler gibi ziyaret edilecek ve görülecek yerler bulunuyor. 

Üç Güzeller Peri Bacaları

Ürgüp/Nevşehir gezilecek yerler dendiğinde herkesin aklına peri bacaları gelir. Nevşehir ve Kapadokya’nın dolayısıyla Türkiye’nin simgesi haline gelen coğrafi bir oluşum olan peri bacaları arasında en önemlisi Üç Güzeller Peri Bacaları olarak biliniyor. İsmini Kapadokya Krallığı’nın peri padişahına dayanan tarihi bir efsaneden alan Üç Güzeller Peri Bacaları, Nevşehir kent merkezine sadece 19 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kartpostallara, Türkiye’nin tanıtımında kullanılan filmlere, belgesellere, konu olan Üç Güzeller Peri Bacaları, yılın her mevsimi ve her günü ziyaretçilerin akınına uğruyor. ‘Nevşehir’e hangi mevsimde gidilir?’ sorusuna aldırış etmeden her mevsimde ziyaret edebileceğiniz Üç Güzeller Peri Bacaları, özellikle gün batımında ardından Erciyes Dağı ve tepesinde uçan balonlarla anları ölümsüzleştirmek isteyenler için unutulmaz fotoğraf kareleri sunuyor.

Kızılırmak Nehri ve Sallanan Köprü

Nevşehir, sınırları içerisinde yer alan bir diğer coğrafi güzellik olan Kızılırmak, ziyaretçilerine muhteşem bir güzellik sunuyor. Türkiye’nin en uzun nehirlerinden biri olan Kızılırmak Nehri üzerinde bot turu yapabilir; bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Nevşehir’in ilçelerinden biri olan Avanos sınırları içerisindeki Kızılırmak üzerinde kurulu Sallanan Köprü de bölgenin görülmesi gereken yerleri arasında yer alıyor. Nevşehir’in popüler alanlarından 180 metre uzunluğunda 2,3 metre genişliğindeki Sallanan Köprü üzerinde heyecanlı bir yürüyüşün yanı sıra civarındaki kafe ve restoranlarda keyifle zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca Sallanan Köprü’ye özgü bir ritüel olarak köprü üzerinden geçerken dilek tutarak asma kilit asabilir ve anahtarını Kızılırmak’a atabilirsiniz. 

Nevşehir Kalesi

Nevşehir’in şehir merkezinde ihtişamıyla ziyaretçileri karşılayan Nevşehir Kalesi, kentin tarihi dokusunu yansıtan yerlerin başında geliyor. Selçuklu Devleti döneminde 12. yüzyılda inşa ettirilen Nevşehir Kalesi’nin surları bölgeye tepeden bakmak isteyenlere, gün batımı ve gün doğumu fotoğraflamak isteyenlere eşsiz fırsatlar sunuyor. Çok küçük tutarda giriş ücretini ödeyerek Nevşehir Kalesi’nin ve şehrin tarihi dokusunu hissedebilirsiniz. 

Kapadokya Evleri

Nevşehir ve civarında sayıları oldukça fazla olan peribacaları, tarih boyunca yaşayan halkların bu kayaları oyarak yaşam alanlarına da dönüşmüş. Hristiyanlık dininin hüküm sürdüğü dönemlerde kiliselere, evlere dönüştürülen bu yapılar günümüzde Kapadokya Evleri olarak ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. İçerisi oyularak dönüştürülen peribacalarından oluşan Kapadokya evlerinden bazıları eşsiz görünümünün yanı sıra otel veya işletme olarak da misafirlerini ağırlıyor. Kışın Nevşehir’de gezilecek yerler arasına Kapadokya evlerini mutlaka eklemelisiniz.

Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi

Kent merkezinden 45 kilometre uzağında bulunan ve müze olarak hizmet veren Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi de Nevşehir’in keşfedilmesi gereken adreslerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. İçerisinde sergilenen tarihi ve kültürel eserleri görmek isteyen misafirler her gün sabah 09.00 – 18.00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebiliyor.

Göreme Açık Hava Müzesi

UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göreme Açıkhava Müzesi, yüzyıllar boyunca birçok kilise ve manastıra ev sahipliği yapan tamamen kayalardan oyularak kurulan yerleşim yeri olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde açık hava müzesi olarak hizmet veren Göreme Vadisi, tarihin çeşitli dönemlerinde manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul ediliyor. Müze içerisinde kiliseler, manastırlar ve şapellerdeki süslemeler, freskler, şekiller ve boya katmanları bölgenin tarihine ışık tutuyor. Müze içerisinde yer alan mekanlar arasında Tokalı Kilise, Kızlar ve Erkekler Manastırı, Elmalı Kilise, Aziz Basileus Kilisesi, Yılanlı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Çarıklı Kilise ve Karanlık Kilise yer alıyor. 

Aynalı Kilise

Yaklaşık 1.200 yaşında Aynalı Kilise, tamamen kayadan oyulan iç mekanları ile ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor. İbathanesi ve ibadethaneye ulaşmak için kayaların içerisine oyulan dar tünelleri bulunan Aynalı Kilise, Theotokos Hagios Georgeosloannes Kilisesi olarak biliniyor. Kilise, asimetrik duvar süslemeleri sayesinde nedeniyle Aynalı Kilise olarak anılıyor. Aynalı Kilise Nevşehir’in Göreme ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor.

Nevşehir’de gezilecek yerleri, Nevşehir’in güzelliklerini keşif yolculuğunuzdan alacağınız keyfi, motosiklet ile artırabilirsiniz. Türkiye’de Kanuni ve Bajaj Resmi Online Satış Sitesi olan eKuralkan.com üzerinden ihtiyacınıza ve bütçenize en uygun motosiklet modelini hemen şimdi seçebilirsiniz. Hayalinizdeki motosiklete avantajlı ödeme seçenekleri ile sahip olabilirsiniz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar