12.9 C
İstanbul
Salı, Nisan 30, 2024
spot_img

Gümüşhane’de Gezilecek Yerler

Zigana ve Trabzon Dağları arasında konumlanan Gümüşhane, Karadeniz Bölgesinde yer alan şehirlerden biri. Az nüfusu ile Türkiye’nin en küçük illerinden biri olan şehir farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan konumu ile çağlar boyu kültürel bir durak olarak görülen Gümüşhane, Karadeniz’in eşsiz güzellikleriyle dolu. Roma, Osmanlı ve Bizans medeniyetlerinin izlerini görebileceğiniz şehir 1925 yılından beri il statüsüne sahip. Siz de gölleri, şelaleleri ve tarihi yapıları ile öne çıkan Gümüşhane’yi keşfetmek için şehri gezi listenize ekleyebilirsiniz. Peki Gümüşhane nasıl bir şehirdir? Eşsiz doğasıyla dikkat çeken Gümüşhane kaç günde gezilir?

Gümüşhane Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gümüşhane geziniz öncesinde aşağıdaki noktalara dikkat etmeyi unutmayın:

  • Kışın sert kar yağışlarının görüldüğü Gümüşhane’de bahar ayları ise yağmurlu geçer. Şehri gezmek için en ideal dönem haziran, temmuz ve ağustos aylarıdır. Yaz aylarında şehirde düzenlenen şenlikler de kenti keşfetmek için en iyi nedenler arasında.
  • Gümüşhane’de ziyaret edilecek başlıca yerler genellikle şehir merkezi dışında bulunduğundan dolayı kente yapacağınız seyahatiniz için en az 3-4 gün ayırmalısınız.
  • Gümüşhane’ye aracınızla, motosikletinizle, şehirlerarası otobüslerle veya Trabzon Havalimanı’na inen uçaklarla ulaşmanız mümkün.

Gümüşhane Merkezde Gezilecek Yerler

Küçük bir şehir olan Gümüşhane’de merkezde gezilecek adresler sınırlı sayıda. Şehir merkezine yarım gün ayırarak kentin önemli noktalarını görebilirsiniz. İşte Gümüşhane şehir merkezinde yer alan başlıca noktalar:

Kov Kalesi

Şehrin merkez ilçelerinden Esenyurt’ta bulunan Kov Kalesi, 2008 yılındaki restorasyon çalışmalarından sonra yeniden ziyarete açılmış. Doğu Karadeniz Bölgesinin en etkileyici kalelerinden biri olan Kov Kalesi’nin 1361 yılında inşa edildiği varsayılır. Yuvarlak burçlara ve köşeli duvarlara sahip olan kalenin yapım aşamasında moloz taşlar kullanılmış.

İkizevler Kent Müzesi

İki konağın birleşmesiyle müze haline getirilen İkizevler Kent Müzesi, Osmanlı döneminden yakın döneme kadar birçok tarihi esere ev sahipliği yapar. 2006 senesinde hizmete giren müze üç katlı olup kentteki tarihi ve kültürel zenginlikleri görmek isteyenleri ağırlar.

Sultan Süleyman Han Camii

Kentin en eski yerleşim yerlerinden olan Süleymaniye mahallesinde bulunan camilerden biri Sultan Süleyman Han Camii. Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilen cami, kalın silindirik minaresi ve dikdörtgen planlı yapısı ile Osmanlı dönem mimarisinin özelliklerini taşır.

Gümüşhane Konakları

Kentin farklı semtlerinde yer alan Gümüşhane Konakları, şehrin mimari dokusunu en iyi yansıtan örneklerden. İki veya üç kattan oluşan konaklar kerpiç, taş ve ahşap malzemeleri ile şehir kültürünü başarılı bir şekilde vurgular. Otantik dekorasyon unsurları ve cumbaları ile dikkat çeken konakların en ünlüleri Hacı İmam Konağı ve Abdi Bey Konağı’dır.

Gümüşhane’nin Tarihi ve Turistik Yerleri

Gümüşhane’nin çevresinde yer alan tarihi ve doğal güzellikler kenti çekici kılan özelliklerden. Antik kentlerden şelalelere, mağaralardan tabiat parklarına kadar birçok noktayı gezerek Gümüşhane gezinizi tamamlayabilirsiniz. Aşağıda Gümüşhane’de görmeniz gereken yerleri bulabilirsiniz:

Satala Antik Kenti

Şehir merkezine 100 km mesafede yer alan ve Kelkit ilçesinde konumlanan Satala Antik Kenti, bölgenin tarihi hazineleri arasında. Roma İmparatorluğu zamanında inşa edilen ve karargah merkezi olarak kullanılan antik kentte kazı çalışmaları halen devam ediyor. Tapınaklar, çeşmeler ve su kemerleri ile eski çağ mimarisini gözler önüne seren antik kentin bazı bölümleri günümüze dek ayakta kalmayı başarmış.

Tomara Şelalesi

Şiran ilçesinde bulunan Tomara Şelalesi, 40 farklı kaynaktan suyun birleşmesi ve 25 metre yükseklikten dere yatağına dökülmesiyle etkileyici bir görünüm sunar. Tabiat parkı içerisinde yer alan şelale çevresinde doğa yürüyüşü yapabilir, fotoğraf çekebilir veya bisikletle parkta tur atabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan şelale buz gibi suyuyla konuklarını serinletir.

Krom Vadisi

Yağlıdere köyü içerisinde bulunan Krom Vadisi tarihi konaklara, köprülere, çeşmelere ve kiliselere ev sahipliği yapar. Toplam 17 adet şapel ve kilisenin yer aldığı vadi Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiş. Roma dönemi ve Rum mimarisini yansıtan yapıları ile görülmeye değer olan bölge yemyeşil doğası ile de oldukça etkileyici.

Zigana Dağı Kayak Merkezi

Karadeniz Bölgesinin önde gelen kayak merkezlerinden olan Zigana Dağı Kayak Merkezi, kasım ve nisan ayları arasındaki dönemde karla kaplı olup kayak tutkunlarını ağırlar. Birçok kayak pisti olan merkezde 600 ve 800 metre uzunluğundaki pistlerin yanı sıra teleferik de vardır.

Limni Gölü Tabiat Parkı

Zigana köyünde yer alan Limni Gölü, kentin doğa harikası alanlarından biri. Deniz seviyesinden 1721 metre yüksekte bulunan göl milli park statüsüne alınmış. Kamp alanları, yürüyüş parkurları ve tekne gezisi fırsatlarıyla ziyaretçilerine cazip seçenekler sunan tabiat parkında, doğal bir ortamda gün boyu zaman geçirmek ve tabiatın eşsiz manzarasını seyre dalmak mümkün.

Karaca Mağarası

Gümüşhane’nin önemli noktalarından bir diğer olan Karaca Mağarası kent merkezine 17 km mesafede. 1500 metrekare alana yayılmış olan mağaranın tavan yüksekliği ise 256 metre. Astım hastalarına şifalı geldiği söylenen mağara sağlık turizmi için sıkça tercih edilen bir yer. İçerisinde aydınlatmalar olan mağarayı rehberli turlar eşliğinde gezebilir ve mağara etrafında fotoğraf çekebilirsiniz.

Santa Harabeleri

Dumanlı köyünde yer alan Santa Harabeleri kent merkezine 72 km uzaklıkta. 17. yüzyılda Rumlar tarafından inşa edilen yerleşim yeri aynı zamanda sığınak olarak da kullanılmış. 7 farklı mahalleden oluşan Santa Harabeleri’nde 300’ün üzerinde ev yer alır. Taş evler, çeşmeler ve kiliselerle dolu olan bölge tarih meraklılarının listesinde olması gereken bir yer.

Gümüşhane’de Ne Yenir?

Karadeniz mutfağından izler taşıyan Gümüşhane’de et yemekleri, dolmalar ve hamur işi lezzetler sıkça tüketilir. Siz de özgün mutfağı ile öne çıkan Gümüşhane gezinizde aşağıdaki lezzetleri tadabilirsiniz:

Lemis

Elde açılan hamurun içine ıspanak, lor peyniri ve maydanoz eklenmesiyle hazırlanan lemis tavada piştikten sonra tereyağı ile servis edilir. Yöre halkı lemisi akşamüstü atıştırmalığı olarak yemeyi tercih eder.

Evelik Dolması

İsteğe göre bulgur veya pirinçle yapılan evelik dolması, etsiz ya da etli olarak hazırlanır. Şehirde yetişen evelik otu ile pişirilen dolma kentin özgün lezzetlerinden biri.

Ayvalı Et

Et ve meyve ile hazırlanan tariflerden biri olan ayvalı et, kuzu eti ve ayvanın şekerle tatlandırılmasıyla yapılır. Ağır ağır pişmesi gereken yemek özellikle akşamları tüketilir.

Fasulye Diblesi

Soğan, salça, pirinç ve fasulye ile hazırlanan fasulye diblesi tarife eklenen tereyağı ile farklı bir lezzete bürünür. Genellikle yaz aylarında tercih edilen bu yemek farklı lezzeti ile öne çıkar.

Gendime Pilavı

Kentin en ünlü yemeklerinden biri olan gendime pilavı kuru fasulye, kuşbaşı et ve buğdayla yapılır. Hem ana yemeklerin yanında hem de tek başına tüketilen pilav yemeği özel günlerin başlıca tariflerinden biridir.

Siz de Karadeniz’in doğal güzellikleriyle ünlü şehirlerinden olan Gümüşhane seyahatinizi yukarıdaki önerilere göre planlayabilir ve kentin önemli merkezlerini görme şansı yakalayabilirsiniz. Gümüşhane geziniz için eKuralkan’ın motosiklet ve scooter modellerine göz atabilirsiniz. Farklı renkleri ve özellikleriyle her zevke hitap eden motosikletlerle şehrin birçok noktasına kolayca ulaşabilir, kentin çevresindeki güzellikleri özgürce keşfe çıkabilirsiniz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar