13 C
İstanbul
Salı, Nisan 30, 2024
spot_img

Isparta’da Gezilecek Yerler

Akdeniz Bölgesinde yer alan Isparta modern mimarisi, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla öne çıkar. Göller Yöresi’nde bulunan kentin doğal alanlarında mavi ile yeşilin binbir tonuna şahit olmak mümkün. Halıları ve gülleri ile adından söz ettiren şehir gül bahçeleri, köyleri ve tarihi yerleri ile ziyaretçilerine görsel bir şölen sunar. Siz de Isparta’da güzel zaman geçirmek için kentin doğal güzelliklerini keşfedebilir, Roma ve Bizans döneminden kalma tarihi yapıları inceleyebilirsiniz. Peki, Isparta nın tarihi ve turistik yerleri nelerdir? Siz de kentin sembolik yapıları ve önemli noktaları hakkında bilgi sahibi olmak için detaylara yakından bakabilirsiniz.

Isparta Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Isparta seyahatiniz öncesinde aşağıdaki detayları göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Isparta’da yaz aylarında sıcak, kış aylarında ise sert ve soğuk bir iklim hüküm sürer. Şehri ziyaret etmek için gezinizi temmuz ve ağustos aylarına denk getirerek çiçek bahçelerinin hasat dönemini yakından görebilirsiniz.
  • Kenti gezmek için en az 3-4 gün ayırmanız gerekir.
  • Şehre motosikletiniz, özel aracınız veya Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na inen uçaklarla ulaşmanız mümkün.

Isparta Gezilecek Yerler Merkez

Isparta’da gezinize öncelikle şehir merkezindeki noktalardan başlayabilirsiniz. Merkezde yer alan tarihi yapılarla şehrin tarihi dokusu ve atmosferi hakkında fikir edinmeniz mümkün. Aşağıda şehir merkezinde öne çıkan noktaları bulabilirsiniz:

Kutlubey Ulu Camii

Isparta merkezde yer alan en eski cami olan Kutlubey Ulu Camii 1429 yılında inşa edilmiş. Bir süre sonra yıkılan dini yapı 1904 yılında İkinci Abdülhamit anısına yeniden restore edilerek faaliyete geçmiş. 1914 yılındaki depremle tekrar yıkılan yapı 1922 yılında bugünkü haline kavuşmuş.

Isparta Etnografya Halı ve Kilim Müzesi

Çarşı içerisindeki büyük gül heykellerinin olduğu yerde bulunan Isparta Etnografya Halı ve Kilim Müzesi, 3 bin metrekare alana kurulu olup 10 kattan oluşur. 2013 yılında hizmete açılan yapı yatay ve dikey sergileme salonu olan tek etnografya müzesi olma özelliğine sahip. 3 bine yakın halı ve kilimin bulunduğu müzede dokuma tezgahları, geleneksel kıyafetler ve ev aletleri de ziyaretçilere sunulur.

Aya Payana Kilisesi

Şehrin en eski mahallelerinden biri olan Turan Mahallesinde konumlanan Aya Payana Kilisesi, 1750 yılında inşa edilmiş. 1993 yılında restorasyona alınan kilise 1999 yılında çatısının yenilenmesi ile bugünkü haline kavuşmuş. Eski Bizans mimarisinden izler taşıyan yapı özgün görünümü ile dikkat çeker.

Isparta’nın Tarihi ve Turistik Yerleri Nelerdir?

Isparta, Bizans döneminden kalma yapıları ve eşsiz manzaraya sahip tarihi güzellikleriyle hem kültür hem de doğa gezisi sevenlere hitap eder. Şehrin yakınında bulunan noktalara kısa bir yolculuk ile ulaşabilir ve tatil planınızı renklendirebilirsiniz. Isparta’yı ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken yerler ise şu şekildedir:

Adada Antik Şehri

Sütçüler ilçesine bağlı Sağrak köyünde yer alan Adada Antik Şehri, M.Ö. 1. yüzyıla uzanan geçmişi ile öne çıkar. Roma döneminden kalma kalıntılara sahip olan antik kentte tapınak, amfitiyatro ve kilise gibi alanlar var. Antik kentte bulunan kral yolu ise ülkemizin en uzun işaretli ikinci yolu olma özelliği taşır.

Zindan Mağarası

Aksu ilçesinde yer alan Zindan Mağarası, deniz seviyesinden 1300 metre yükseklikte olup toplam 765 metre uzunluktadır. Kalsit kristalleriyle kaplı olan mağarada eski dönemlere ait semboller görmek mümkün. Magnezyum ve kalsiyum değerleri yüksek olan alan aydınlatmaları ve asma köprüleri ile konuklarına konforlu bir gezme deneyimi sunar.

Kızıldağ Milli Parkı

Şarkikaraağaç ilçesinde konumlanan Kızıldağ Milli Parkı, 1840 metre yükseklikte yer alır. Beyşehir Gölü’nü içine alan milli park oksijen zengini doğası ve mavi sedir ağaçlarıyla dikkat çeker. Sedir ağaçlarının yanında milli parkta kavak, köknar, meşe, ardıç ve karaçam ağaçlarına da rastlamak mümkün. 550 hektarlık alan üzerine kurulu milli park 1988 yılından beri sit alanı olarak hizmet verir. Alanda konaklamak isteyenler için kamp sahası ve dağ evleri yer alır.

Isparta’da Yapılacak Şeyler

Isparta zengin bir coğrafyada bulunması sebebiyle konuklarına birçok farklı deneyim sunar. Doğal güzellikleri ile öne çıkan göllerin ve lavanta bahçelerinin yanında kente yakın dağlarda kayak keyfi de yapmak mümkün. İşte Isparta’da yapabileceğiniz birkaç etkinlik önerisi:

Aziz Paulus Yolu’nda Trekking Yapın

Ülkemizin en uzun ikinci yürüyüş yolu olma unvanına sahip olan Aziz Paulus Yolu, Isparta sınırları içinden geçer. Bu güzergah Antalya’nın Perge Antik Şehri’nden başlayıp Isparta Pisidia Antiocheia’da sonlanır. Yaklaşık 500 km uzunluğundaki yürüyüş yolu içinde Adada Antik Kenti ve Yazılı Kanyon da bulunur. Siz de trekking tutkunu iseniz bu tarihi yolda trekking yapma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Lavanta Bahçeleri’nde Fotoğraf Çektirin

Keçiborlu ilçesindeki Kuyucak köyünde bulunan lavanta tarlaları şehrin en popüler çekim merkezleri arasında. Temmuz, ağustos ve bazen eylüle kadar uzanan dönemde mor renkle kaplı olan lavanta tarlalarında gün boyu fotoğraf çektirebilir ve mis gibi kokan lavantaları seyredebilirsiniz. Ayrıca köyde yaşayan köylülerin ürettiği lavanta balı, lavanta çayı ve lavanta sabunu gibi eşyaları da hatıra olarak satın alabilirsiniz.

Eğirdir Gölü’nde Balık Yiyin

Isparta’nın en ünlü göllerinden biri Eğirdir Gölü. Şehir merkezine yarım saat uzaklıkta bulunan göl göz alıcı manzarası ile doğa tutkunlarını cezbeder. Özellikle bahar ve yaz aylarında hayli canlı olan göl kenarında birçok kafe ve restoran bulunur. Gölde yetişen çapak, siraz ve levrek gibi balıklar arasından seçim yaparak kendinize manzaraya karşı taze balık ziyafeti çekebilirsiniz. Yemeğin ardından göl kenarında yürüyüş yaparak doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Davraz Kayak Merkezi’nde Kayak Yapın

Eğer Isparta’yı kış aylarında ziyaret etmeyi düşünüyorsanız Davrak Kayak Merkezi’ne uğramadan tatilinizi sonlandırmayın. Son dönemlerde Isparta’nın ve çevre illerin en gözde rotaları arasında bulunan kayak merkezi Isparta şehir merkezine 26 km uzaklıkta. 13 kayak pistine sahip olan merkezde kayak ekipmanları kiralayarak kayak dersleri alabilir, günübirlik kayak keyfi yapabilirsiniz.

Yazılıkaya Kanyon Tabiat Parkı’nda Hiking Yapın

Sütçüler ilçesine yarım saat mesafedeki Çandar köyünde bulunan Yazılıkaya Kanyon Tabiat Parkı, doğa tutkunları için favori adreslerden biri. Epküros’un Hür İnsan şiirinden adını alan kanyonda Bizans döneminden kalma pek çok yazıta rastlamak mümkün. Zengin çeşitlilikteki faunası ile bölgenin coğrafi güzelliklerini gözler önüne seren kanyonda hiking yaparak harika manzaralara şahit olabilirsiniz.

Altınkum Plajı’nda Yüzme Keyfi Yapın

Şehir merkezine 3 km uzaklıkta yer alan Altınkum Plajı, yaz aylarında oldukça renkli. Eğirdir Gölü’nün kıyısında olan plaj incecik kumuyla yüzmek için ideal. Sığ oluşu ile aileler için ideal olan plaj mavi bayrakla ödüllendirilmiş. Plaj kenarında duş, tuvalet, büfeler ve kamp alanı da mevcut. Siz de keyifli bir gün geçirmek için Altınkum Plajı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Can Ada’da Piknik Yapın

Eğirdir Gölü ve Yeşilada arasında kalan Can Ada, piknik yapmak için tercih edilen küçük bir ada olma özelliğine sahip. Piknik alanları ile çevrili olan alanda gün boyu piknik yapabilir ve sevdiklerinizle güzel zaman geçirebilirsiniz. Dilerseniz adada bulunan çadır ve karavan alanlarında konaklamanız da mümkün.

Siz de Isparta gezinizi yukarıdaki önerilerle daha keyifli hale getirebilir, bölgenin güzelliklerini yakından görebilirsiniz. Gezinizi eKuralkan tarafından üretilen motosikletlerle daha konforlu hale getirmek isterseniz ön sipariş imkanı ile dilediğiniz motosiklete hemen sahip olabilir, Isparta yollarında motosikletinizle güvenli sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.

İlgili Yazılar

spot_img

Son Yazılar